Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Peter Svetina in Peter Svetina pripovedovala zgodbe otrokom v Bolnišnici za otroke v Šentvidu pri Stični

Peter Svetina in Peter Svetina sedita v foteljih pred otroki, ki sedijo na tleh, in jima pripovedujeta pravljice

»V garderobni omari so bili štirje klobuki. Prvega si gospod Konstantin posadi na glavo, kadar sije sonce. Drugi je dežni klobuk, a je venomer suh…« je varuh človekovih pravic Peter Svetina danes, 14. 12. 2022, v bolnišnici za otroke v Šentvidu pri Stični prebiral pravljico soimenjaka, večkrat nagrajenega pisatelja Petra Svetine z naslovom Klobuk gospoda Konstantina. Direktorica bolnišnice Tanja Smrekar je otrokom uvodoma predstavila moža z enakim imenom, a različno dejavnostjo, ki ju poleg imen druži tudi ljubezen do lepe besede in zgodb.

Varuh Svetina je z dogodkom želel v tem predprazničnem času poudariti, kako lahko objem zgodbe blaži naše vsakdanje tegobe in prispeva k zdravju ter kako pomembna je človeška bližina in podpora, še posebej v trenutkih, ko nam ni enostavno. K sodelovanju je povabil pisatelja Svetino, s katerim sta izmenjaje otrokom prebrala še nekatere pravljice, ki so nastale izpod njegovega peresa, o vsebini pa sta se z otroki tudi pogovarjala. Otroci so bili nad pravljicami navdušeni, posebej pa nad tem, da sta se kar dva človeka z enakim imenom družila z njimi.

* * *

Bolnišnica za otroke v Šentvidu pri Stični je zdravstvena ustanova, kjer se opravlja dejavnost rehabilitacije kronično bolnih otrok v starosti do 19 let in sicer za vsa bolezenska stanja. Predano osebje si prizadeva ne samo zdraviti, pač pa otroke tudi pripraviti na življenje s kronično boleznijo in ga pri tem opremiti s pozitivno samopodobo in samospoštovanjem.

Natisni: