Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na stomatološki kliniki o obravnavi oseb s posebnimi potrebami

Varuh na pogovoru na stomatološki kliniki

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 28. 7. 2023. obiskal Stomatološko kliniko na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, kjer se je s poslovnim direktorjem Urošem Priklom in strokovno direktorico izr. prof. dr. Martino Drevenšek, dr. dent. med. pogovarjal o težavah pri zagotavljanju oralnega zdravja otrok in odraslih s posebnimi potrebami. Varuh je namreč seznanjen z informacijami, da se osebam s posebnimi potrebami na primarnem nivoju odklanja posamezne storitve, dokler slednjič niso napoteni na kliniko. Opozarja, da je tveganje za slabšo oralno stanje oseb s posebnimi potrebami večje, zato je nujno, da je njihova oralna oskrba dostopna in takojšnja.

Strokovna direktorica klinike Drevenšek je opozorila, da je področje stomatologije sistemsko že več desetletij zapostavljeno, posebej tudi skrb za osebe s posebnimi potrebami, pa tudi za starejše in nekatere druge ranljive skupine. Dejala je, da je na področju opremljenosti zdravnikov z znanjem o pristopih k osebam s posebnimi še dovolj izzivov in poudarila prizadevnost vseh, ki vendarle poskušajo storitev opraviti tako z občutkom kot ob upoštevanju strokovnih smernic. Prav tako je izpostavila, da bi bilo nujno pogledati tudi finančno ovrednotenje obravnave pacientov s posebnimi potrebami, saj pristop zahteva posebna znanja in terja več časa za storitev kot običajno. Z varuhom sta se strinjala, da bi bilo nujno posebno pozornost nameniti tudi preventivi – tudi odraslih oseb - ter dostopnosti čim širše košarice zobozdravstvenih storitev za te osebe, ki bi morala biti krita v celoti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Poslovni direktor Uroš Prikl pa je varuhu človekovih pravic predstavil načrtovane naložbe na kliniki, ki bi omogočile izboljšanje ponudbe storitev pacientom, in orisal nekatere ovire pri njihovi realizaciji.

Varuh pričakuje, da ministrstvo za zdravje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Nacionalni inštitut za javno zdravje s strokovnjaki za oralno zdravje nemudoma vzpostavijo dialog o tem, kako pristopiti k izboljšanju dostopa do oralne oskrbe nasploh in posebej za osebe s posebnimi potrebami ter pripravijo konkretne rešitve.

 

 

Natisni: