Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh ob 20. obletnici Centra Korak izrazil priznanje za njihovo strokovno delo

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob 20. obletnici Centra korak, danes, 27. novembra 2023 v Kongresnem centru Brdo pri Kranju, kot slavnostni govornik poudaril izredni pomen dela, ki ga opravljajo v Centru, ko osebam s pridobljeno možgansko poškodbo in tudi njihovim svojcem vračajo življenje, v katero je usodno posegla nesreča. »Občutek, da nisi sam in da so nekje blizu ljudje, ki znajo in ki imajo voljo, željo in znanje, da tvoje življenje v koščkih spet sestavijo v celoto, da omogočijo čim večjo samostojnost, ki znajo zmanjšati stiske in vračati upanje, je v takšnih trenutkih izjemnega pomena,« je poudaril varuh Svetina.

Posebej je poudaril pravočasnost, ki je nujna, da osebe s pridobljeno možgansko poškodbo sploh lahko računajo na napredek. Zato mora biti dovolj ljudi, ki se s tem ukvarjajo, in dovolj drugih virov, ki to omogočajo, je prepričan. Potrebe po rehabilitaciji po poškodbi glave so v tem trenutku večje, kot je na voljo mest v skupaj treh centrih v Sloveniji. Ljudje s pridobljeno možgansko poškodbo imajo manjše možnosti za pozitiven izhod iz razmer, če ostanejo doma, saj terapevtskih obravnav večinoma niso deležni, mogoče pa so tudi druge težave, ki v bolnišnici še niso bile vidne. »Tudi zato sem kot varuh pritisnil na odgovorne s priporočili, da po državi čim prej vzpostavijo mrežo regijskih centrov za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. Pravočasnost, dostopnost in kontinuiteta obravnave so resnično izredno pomembne, če želimo, da se posameznik kvalitetno postavi na svoje noge in zaživi dostojanstva vrednega človeka,« je dejal.

Varuh je še opozoril, da je rehabilitacija vseživljenjski proces, ki zahteva disciplino, predanost in vztrajnost in da je ob neustreznih pogojih regresija lahko hitra. Tudi zato je pomembno, da čvrsti finančni temelji omogočajo konstantno in nemoteno delo, država pa mora poskrbeti, da ne prihaja do nihanj, je prepričan varuh.

Da bi ljudje s pridobljeno možgansko poškodbo lahko živeli dostojanstveno, so v Centru Korak omogočili tudi skozi socialno podjetje Zaposlitveni center Korak. »Osebam, ki so doživele možgansko poškodbo, se njihove identitete (velikokrat) postavljajo na novo, zelo ključno je pri tem prav delo, torej tisto, kar zmorem in znam. S tem, ko zmorem in (spet) znam, imam svoje življenje znova v svojih rokah. In k temu prispevate v Centru Korak,« je v svojem nagovoru med drugim povedal varuh. Izpostavil je tudi pomen dnevnega centra, ki osebam s pridobljeno možgansko poškodbo omogoča oblike druženja in skupinskih storitev, saj socialna mreža na vsakogar vpliva zelo spodbudno.  

Izrekel je globoko priznanje direktorici Centra Korak Mateji Korošec, ki je svoje življenje predala za druge. Njej, njenemu možu, ki jo razumevajoče podpira v prizadevanjih, vsem strokovnjakinjam in strokovnjakom, prostovoljcem pa je ob jubileju zaželel še naprej »mnogo uspehov pri kljubovanju usodam oseb s pridobljeno možgansko poškodbo«.

Natisni: