Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina: »Razvoj in uporaba digitalnih tehnologij naj bo skladna s človekovimi pravicami«

Pandemija koronavirusne bolezni je družbe po svetu prisilila v spremembe, v središče pa še bolj postavila zavedanje o pomembnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologij. »Mnogo ljudi med nami ni opremljenih s sodobno tehnologijo, ki je za večino od nas samoumevna. Nimajo ne znanja, ne možnosti za njihovo uporabo, da ne govorim o delu na domu ali možnosti spremljanja spletnih medijev, s katerimi bi dostopali do informacij ali si krajšali čas v teh dneh, ko ljudje iščemo načine za učinkovito blaženje socialne izolacije«, meni varuh človekovih pravic Peter Svetina. Ob svetovnem dnevu informacijske družbe, ki ga zaznamujemo 17. maja, poudarja, da so se s povečano uporabo informacijske tehnologije pojavili mnogi izzivi in še dodatno poglobila neenakost.

»Številna podjetja in institucije so jo v teh razmerah inovativno vključila v svoje delovne procese ali njeno uporabo še razvila. Se pa zdaj, bolj kot kadarkoli, vsiljuje razmislek o preoblikovanju delovnih procesov tako, da se bo spoštovalo pravice delavcev,« še opozarja varuh.

Med izzivi je tudi učinkovita zaščita pred različnimi oblikami virtualnih zlorab in njihovo preprečevanje ter vprašanje zasebnosti. »Več bomo morali storiti na področju digitalne pismenosti prebivalstva, tudi medijske pismenosti in na piedestal postaviti etiko javne besede,« poudarja varuh. Digitalna tehnologija po njegovi oceni na eni strani omogoča lažje sodelovanje v družbenih procesih, na drugi pa je odlično sredstvo za posredovanje lažnih informacij. »Ne pomaga nam, da imamo računalnik, če ne znamo ustrezno komunicirati in pri tem uporabljamo skrajne oblike izražanja. Če ne znamo ločiti lažne novice od resnične, lahko nehote tudi škodujemo. Za to je potrebujemo znanje, pa tudi medije, ki delujejo skladno z načeli novinarskega poklica, informacije raziskujejo in preverjajo. Ko smo izolirani, oddaljeni drug od drugega, je še toliko bolj pomembno, da imamo dostop do verodostojnih in resničnih informacij, najhitrejši vir za to pa je zagotovo preko informacijsko-komunikacijskih tehnologij« meni varuh Svetina.

»Informacijska tehnologija naj bi bila namenjena temu, da družbe napredujejo in se razvijajo, zato ni nikoli odveč budnost, da ne bi prišlo do njenih zlorab ter do omejevanja človekovih pravic in svoboščin,« še poudarja varuh Peter Svetina.

Natisni: