Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh s sindikati: »Socialni dialog kot temelj spoštovanja človekovih pravic.«

Predstavniki sindikatov pri varuhu

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v počastitev mednarodnega praznika delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav sveta, 24. 4. 2024 na srečanje znova povabil predstavnike sindikatov. Pogovarjali so se o uresničevanju pravic zaposlenih in brezposelnih, pozornost pa posvetili pomenu socialnega dialoga, govorili o problematiki poklicnih bolezni, učinkovitosti inšpektoratov ter se dotaknili pokojninske in davčne reforme.

Varuh je uvodoma poudaril, da mora biti država zgled pri zaščiti pravic delavk in delavcev in je dolžna regulirati družbena razmerja ter preprečevati neenakost, s čimer so se sogovorniki strinjali. Izrazil je upanje, da bo Evropski parlament sprejel evropsko direktivo o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnosti. »V poslovnih praksah se namreč prepogosto dogaja, da so vprašanja spoštovanja človekovih pravic in zaščite okolja, prezrta. Nujno pa je tudi, da  celotni javni sektor sprejme zavezo za spoštovanje človekovih pravic in okolja pri svojem poslovanju,« poudarja varuh.

Varuh vrsto let opozarja na pomen tristranskega dialoga med delavci, državo in delodajalci, ki je temelj za dogovarjanje glede pravic delavcev in drugih demokratičnih pridobitev tudi na ravni Evropske unije. Obljube glede obuditve socialnega dialoga spremlja zadržano, saj je po njegovem mnenju pred akterji dialoga trdo delo vnovične vzpostavitve zaupanja v proces pogajanj pravicah delavcev. Varuh poudarja, da je socialni dialog nujen za zdrav in enakomeren razvoj družbe in za uravnoteženje gospodarskih ciljev konkurenčnosti s socialnimi cilji družbene kohezivnosti. »Nujen pa je tudi zato, da se s pretehtanimi in dorečenimi rešitvami izognemo množicam nedomišljenih zakonov, ki jih je potrebno znova odpirati in spreminjati,« so se strinjali sogovorniki. Pričakujejo oblikovanje sistema, v katerem bi bilo sodelovanje zavezujoče, procesi vodeni časovno ustrezno in z vsemi elementi socialnega dialoga.

Sogovorniki so tudi letos poudarili, da mora biti delo primerno ovrednoteno in da plačilo pod minimalno plačo, ki nikakor ne omogoča dostojnega življenja, v socialni in bogati državi, kot je Slovenija, ni sprejemljivo. Prenizki dohodki se kasneje odražajo v nizkih pokojninah, ki lahko vodijo v revščino ali še vrsto drugih kršitev pravic, so se strinjali.

Varuh je poudaril, da je pravica do dela ena najpomembnejših človekovih pravic, pravica do dostojnega dela pa mora biti zagotovljena vsakomur brez diskriminacije. Ta pravica poleg poštenega plačila vključuje tudi pravico do dela v dostojnih delovnih razmerah, v zdravem in varnem delovnem okolju, so se strinjali sogovorniki. Sindikati opažajo porast zdravstvenih težav zaposlenih zaradi preobremenitev. Zaznavajo čedalje težje usklajevanje zasebnega in službenega življenja, srečujejo pa se tudi s spodbujanjem prezentizma s strani nekaterih delodajalcev.

Poudarili so, da je zaposlitvena rehabilitacija neustrezna, še vedno pa je odprto tudi vprašanje kakovosti odločanja komisij o invalidskih statusih. Tudi vprašanje poklicnih bolezni, na kar tudi Varuh državo opozarja že vrsto let, še ni dobilo epiloga. Posledice neustrezne skrbi za zaposlene se kažejo v višjih stroških iz zdravstvene blagajne, ki jih plačujemo vsi davkoplačevalci, so se strinjali sogovorniki.

Varuh in predstavniki sindikatov so pozornost namenili tudi inšpekcijskem nadzoru delovnih razmerij. Strinjali so se, da bi ga bilo treba nadzore okrepiti, predvsem pa izvajati ciljano in dosledno ter z epilogom, ki bi dajal sporočilo kršiteljem, da se kršenje pravic delavcev ne splača.

Udeleženci srečanja so ocenili, da je nižanje standardov pravic delavcev akutno in da so danes na dnevnem redu enake zahteve kot pred 138 leti, ko so delavci v Čikagu zahtevali dostojno plačilo in normalen delovni čas. Strinjali so se tudi, da je prizadevanje za ohranjanje pravic nikoli končan proces.

Srečanja z varuhom in njegovo namestnico dr. Dijano Možina Zupanc so se udeležili Matija Drmota, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Nežka Bozovičar, Svet gorenjskih sindikatov, Martina Vuk in Staša Curk Acceto iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja, Damjan Volf, Konfederacija sindikatov 90 in Albert Pavlič, predsednik Zveze delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina vsem delavkam in delavcem čestita ob prihajajočem prazniku dela.

Natisni: