Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh prvič posloval na Bledu

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je včeraj s sodelavci prvič mudil na poslovanju zunaj sedeža na Bledu. Na pogovore se je prijavilo 10 ljudi. Obiskal je tudi OŠ prof. dr. Josipa Plemlja, kjer so z zanimanjem prisluhnili možnostim, ki jih ponuja zagovorništvo otrok, dotaknili pa so se tudi izvršb otrok, skrbi za otroke s posebnimi potrebami, prevozom, prehrani in zdravstveni skrbi otrok z alergijami v šolah.


Vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva mag. Primož Lah pa je varuha človekovih pravic Petra Svetino seznanil z izzivi pri uresničevanju pravic ljudi. Največji je kadrovska podhranjenost, posebej v poletnih mesecih, ko je turizem na Bledu na višku. Sogovorniki so se strinjali, da bi ob zadostnem izvrševanju pojasnilne dolžnosti organov ljudje svoje pravice lažje uveljavljali.

Z županom Bleda Janezom Fajfarjem in direktorjem občinske uprave Robertom Klinarjem je varuh Peter Svetina s sodelavci med drugim govoril o skrbi za ranljive skupine in vlogi centrov za socialno delo. Varuh je znova poudaril, da ni razumljivo, zakaj ob zvišanih socialnih transferjih še vedno toliko revnih ljudi. »Očitno socialni transferji ne dosegajo tistih, ki bi jih zares potrebovali,« je ocenil. "Sramota je, če so komu še kršene pravice, saj Slovenija ni revna država," je med drugim še poudaril varuh Peter Svetina v pogovoru z novinarkami na krajši novinarski konferenci.

Govorili so tudi o učinkih turizma na okolje in pravni pomoči občanom. »Ob poslovanjih zunaj sedeža še posebej zaznavamo, kako nujno je občanom nuditi brezplačno pravno pomoč, saj se ne znajdejo v labirintih postopkov in ne poznajo svojih pravic, za kar se potem obračajo na Varuha,« je poudaril varuha Svetina.

Natisni: