Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Na Mestni občini Kranj odprli prvi Varuhov kotiček v Sloveniji

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 6. aprila 2022, na Mestni občini Kranj v družbi župana Matjaža Rakovca slavnostno odprl Varuhov kotiček, ki se nahaja v preddverju občine. Mestna občina Kranj (MOK) je tako prva slovenska občina z Varuhovim kotičkom. Namen kotička pa je institucijo Varuha približati čim širšemu krogu ljudi v okolju, v katerem živijo.

Varuh človekovih pravic vsako leto prejme več tisoč pisem in pritožb ljudi, ki prosijo za pomoč, ker menijo, da so jim kršene pravice. Varuhov kotiček je opremljen je s stojalom, na katerem so občankam in občanom na voljo zloženke in brošure s koristnimi informacijami o delu varuha, med njimi pa je tudi obrazec za vložitev pobude.

»Pobude, ki jih prejmemo od ljudi, temeljito preučimo in ustrezno odreagiramo. Posebej smo pozorni na kršenje otrokovih pravic, pravic invalidov, starejših, tujcev in drugih skupin prebivalstva. Če ugotovimo nepravilnosti, organom predlagamo, naj ugotovljeno kršitev ali nepravilnost odpravijo, kako naj jo odpravijo ali celo zahtevamo povrnitev škode. Z Varuhovim kotičkom se bomo še lažje približali prebivalkam in prebivalcem v lokalnem okolju in jim pomagali, če se bodo znašli v stiski ali pa bodo imeli težave pri iskanju odgovorov oziroma pojasnil različnih institucij ali organov,« je poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina.

»Občina že ima varno točko in demenci prijazno točko – obe je vzpostavila v letu 2021 –, najnovejša pridobitev pa je Varuhov kotiček. Trudimo se, da bi občanke in občane ozaveščali z raznovrstnimi tematikami, prav vse pa izhajajo iz spoštovanja človekovih pravic. Želimo, da se v lokalni skupnosti, v kateri bivamo, občanke in občani počutijo slišane in spoštovane. V ta namen bi jim radi približali tudi delo Varuha človekovih pravic. Veseli me, da je Varuh človekovih pravic predstavitev Varuhovega kotička začel prav pri nas na Mestni občini Kranj,« je povedal župan Matjaž Rakovec.

Natisni: