Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Izkušnje Varuha na konferenci o zagotavljanju človekovih pravic migrantov

Svetovalka Varuha Živa Cotič Zidar se je 3. in 4. 5. 2018 udeležila konference z naslovom  Od besed k dejanjem: zagotavljanje človekovih pravic migrantov v okviru implementacije Globalnega dogovora o migracijah po letu 2018, ki je potekala na nemškem zunanjem ministrstvu v Berlinu.

Prvi dan srečanja, ki se ga je udeležilo 28 udeležencev iz Evrope, Azije, Afrike in Južne Amerike, je bil namenjen predstavitvi Globalnega dogovora o migracijah in vprašanjem povezanih z njegovo implementacijo. Svoje poglede na dogovor so v prvem delu srečanja predstavili predstavniki nemškega zunanjega ministrstva, Mednarodne organizacije za migracije (IOM), Odbora za pravice delavcev migrantov in članov njihovih družin. Drugi del srečanja je bil namenjen predstavitvi implementacije pravic delavcev migrantov v posameznih državah.

Drugi dan srečanja so udeleženci obiskali enega izmed berlinskih centrov za migrante. Tako imenovani »Willkommen zentrum« služi kot posvetovalnica tako za delovne migrante, kot tudi osebe, ki so v Nemčiji poiskale mednarodno zaščito. Sodelavci centra migrantom nudijo pravno svetovanje, pomoč pri upravnih in drugih postopkih, iskanju službe in prevodu dokumentov. Približno 40 odstotkov obiskovalcev centra predstavljajo begunci.

Po obisku centra, so udeleženci konference nadaljevali z razpravo o vlogi nacionalnih institucij za človekove pravice pri zagotavljanju pravic migrantov. Svetovalka Varuha Živa Cotič Zidar je v okviru razprave predstavila delovanje Varuha na področju varstva pravic delavcev migrantov in raziskovalno dejavnost Varuha na področju tujcev in mednarodne zaščite.

Natisni: