Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja delovno z ministrico za notranje zadeve


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je danes, 18. 7. 2017, na delovnem obisku sestala z ministrico za notranje zadeve mag. Vesno Györkös Žnidar.

Poleg varuhinje so se srečanja udeležili še njen namestnik Miha Horvat, direktorica strokovne službe Martina Ocepek in svetovalka Varuha Mojca Valjavec. Ministrico so spremljali državni sekretar Boštjan Šefic, direktorica Direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo, Nina Gregori in vodja kabineta ministrice Suzana Ivanovič.

Varuhinja je gostom uvodoma pojasnila, da Varuh pripravlja posebno kvalitativno analizo prvostopenjskih odločb s področja mednarodne zaščite. Varuhinja in ministrica sta sodelovanje ocenili kot dobro.

Govorili so predvsem o primerih s področja tujcev in beguncev, med drugim o diskriminaciji predšolskih otrok pri pridobivanju prvega dovoljenja za začasno prebivanje in problematiki mladoletnikov brez spremstva. Varuhinjo je med drugim zanimalo tudi kakšen je nadzor države nad begunci in tujci v Sloveniji, v tej luči so se dotaknili tudi problematike nezakonitega prebivanja tujcev. Ministričina ekipa je varuhinjo in njene sodelavce seznanil tudi z evalvacijo projekta nastanitve otrok brez spremstva v Novi Gorici in Postojni, ki potrjuje ugotovitvam Varuha.

Natisni: