Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic na srečanju z ministrom za vzgojo in izobraževanje poudaril ničelno toleranco do nasilja

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 14. aprila 2023, na srečanje povabil dr. Darja Felda, ministra za vzgojo in izobraževanje. V pogovoru sta posebno pozornost namenila tudi nasilju med mladimi v šolah, ki prinaša številne negativne posledice za posameznike, šolsko skupnost in družbo kot celoto. Strinjala sta se, da je prvi korak ozaveščanje o tem nesprejemljivem vedenju, ki ga žal še vedno (pre) pogosto pometemo pod preprogo. V luči zadnjega javno odmevnega medvrstniškega nasilja v Celju je varuh Svetina poudaril, da je do tovrstnega nasilja treba vzpostaviti ničelno toleranco in da je njegovo omejevanje naša skupna odgovornost. »Učitelje, strokovne svetovalce na šoli in druge odrasle, ki delajo z otroki, je treba opolnomočiti za pravočasno prepoznavanje medvrstniškega nasilja, ki vključuje tudi ustrahovanje, trpinčenje, žaljenje in socialno izključitev šibkejših otrok s strani močnejših. Pomembno je, da se odrasli odzovemo in znamo ukrepati, če se mladi znajdejo v primežu medvrstniškega ali spletnega nasilja. Nasilje je treba nemudoma prijaviti in sankcionirati, saj gre za nedopustno, škodljivo in kaznivo dejanje, ki ga ne smemo le nemo opazovati. Pomembno je, da žrtvi prisluhnemo, jo zaščitimo in ji nudimo podporo. Ob tem je potrebno zavedanje, da je za nasilje vedno odgovorna oseba, ki nasilje povzroča, ne glede na to, kaj je žrtev rekla, storila ali ni storila. Zagotovo pa je ključno za preprečevanje in naslavljanje nasilja tudi podpora žrtvam v postopkih,« je na srečanju izpostavil Svetina.

V času pandemije se je interakcija med mladimi preselila v kibernetični prostor, s tem pa se je prav na družbenih platformah in omrežjih razmahnila tudi nasilna, sovražna in nedostojna komunikacija. »Zdi se, da smo v tekmovanju za pozornost za tendencioznimi objavami, nabiranju všečkov in s pisanji nesprejemljivih komentarjev kot družba izgubili kompas ter padli na izpitu vrednot, kot so strpnost, empatija in človečnost. Ob tem je potrebno zavedanje, da spletno nasilje ni nedolžno in nič bolj sprejemljivo kot nasilje v realnem svetu, saj lahko žrtev pahne v stisko, ki vodi tudi v depresijo, zmanjšanje samozavesti, izolacijo in samopoškodovanje. Spletnega nasilja nikakor ne smemo tolerirati in minimalizirati. Naša naloga je, da otroke in mladostnike izobrazimo o pasteh in nevarnostih na spletu in družbenih omrežjih,« je poudaril varuh človekovih pravic.

Varuh Svetina je na srečanju ministra še pozval, da naj pripravijo konkretne programe usposabljanja učiteljev in drugih zaposlenih v šolah za prepoznavanje medvrstniškega nasilja in kako se primerno in učinkoviti odzvati na primere nasilja. Varuh meni tudi, da bi v šolah morali več časa nameniti pogovorom z učenci o nesprejemljivosti medvrstniškega nasilja.

 

 

Natisni: