Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Hrup ob rednem usposabljanju civilne zaščite na vadbišču Poček motil učni proces dijakov

Učiteljica in učenci med poukom

Varuh človekovih pravic je ugotovil, da je bil z izvedbo rednega usposabljanja civilne zaščite v času opravljanja poklicne in splošne mature iz matematike moten učni proces za dijake bližnjih šol, s tem pa tem dijakom niso bile zagotovljene enake možnosti kot dijakom v drugih predelih Slovenije. Varuh je ocenil, da je s posredovanjem pri vseh deležnikih uspel, da so prepoznali problematiko in jo s skupnim sodelovanjem začeli reševati.

* * *

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije (Varuh) je obravnaval pobudo v zvezi s hrupom ob vojaških vajah na vadbišču Poček, v kateri je bilo izpostavljeno, da naj se učencem in dijakom, ki se šolajo v bližini vadbišča, zagotovi enake pogoje končanja šolskega leta, kot to velja za ostale predele Slovenije. Iz pobude je izhajalo, da je bilo že v preteklih letih opozorjeno, da je junijski termin izvajanja vojaških vaj v neposredni bližini šole neprimeren, saj se takrat izvajata poklicna in splošna matura. Izpostavljen je bil primer izpita iz matematike na splošni in poklicni maturi v juniju 2023, ko se je izvajalo tudi redno usposabljanje občinskega štaba Civilne zaščite Postojna, ki je bilo pretirano moteče za dijake.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje (MVI) je Varuhu na poizvedovanje pojasnilo, da si bodo prizadevali za čimprejšnji sestanek s predstavniki MORS, Slovenske vojske, lokalne skupnosti in vodstva šol v bližini vadišča, saj vojaške vaje predstavljajo težavo pri zagotavljanju kakovostnega učnega procesa na šolah, ki so v bližini osrednjega vadišča. MVI je navedlo, da bodo predlagali, da bi taki sestanki postali stalni pred začetkom šolskega leta in bi se lahko šole za čas vojaških vaj primerno pripravile z organizacijo drugih dejavnosti, zaradi katerih otroci ne bi bili nujno v šoli, ali pa da bi vojaške vaje potekale v času počitnic.

MORS je Varuha seznanil, da se Slovenska vojska izjemno trudi, da bi bile vojaške aktivnosti na katerikoli lokaciji čim manj moteče in obremenjujoče za državljane in tudi za okolje. O vseh svojih vojaških aktivnostih sproti obvešča prek spletnih strani ali drugih medijev. Slovenska vojska predstavlja obrambne sile Republike Slovenije. Vojaško obrambo države izvaja samostojno ali v sodelovanju z zavezniškimi državami v okviru Nata na podlagi mednarodnih pogodb. Zavezništvo pa je lahko pri svojem poslanstvu uspešno le tako, da izvaja skupna usposabljanja, urjenja in vaje tako doma kot v tujini. Območje Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna (OSVAD) ima v sistemu obrambe države strateški pomen. Je edino območje v Republiki Sloveniji, na katerem se izvajajo zahtevnejše oblike usposabljanja Slovenske vojske. Brez OSVAD Slovenska vojska ne more uresničevati prve naloge in svojega poslanstva iz 37. člena Zakona o obrambi, tj. usposabljanje in izobraževanje za vodenje oboroženega boja za obrambo države. V obrambnem sistemu Republike Slovenije se zavedajo, da tudi njihove aktivnosti vplivajo na življenje civilnega okolja, zato vedno stremijo k pravočasnemu obveščanju javnosti o svojih aktivnostih, ki jih izvajajo samostojno ali s partnerskimi vojskami. Vojaške vaje so nujni sestavni del aktivnosti Slovenske vojske in kot take neizogibne. MORS je poudaril, da se bodo trudili, da bodo v prihodnje te aktivnosti čim manj moteče za lokalno prebivalstvo in da bodo skupaj z županom občine Postojna poiskali rešitve, da bi v primerih večjih aktivnosti tudi pouk v šolah lahko tekel čim bolj nemoteno.

MVI je naknadno pojasnilo, da je sklicalo sestanek s predstavniki MORS z namenom iskanja morebitne možne rešitve prilagoditev vadbenih aktivnosti Slovenske vojske na Počku tako, da bi zagotovili kar najbolj nemoteno izvajanje vzgojno-izobraževalnega programa v vrtcih in šolah, ki so v bližini oziroma v vplivnem polju vojaškega vadišča. Na sestanku so soočili poglede na izpostavljene težave in se pogovorili o možnostih oblikovanja trajnejše rešitve. Na sestanku je bilo pojasnjeno, da se bo v prihodnjem letu število aktivnosti Slovenske vojske in tudi njihova intenziteta prilagodila ter zmanjšala. Kljub vsemu pa se morajo nekatere aktivnosti na Počku nujno izvajati z namenom zagotovitve aktivne in izurjene Slovenske vojske. Pomembno pa je, da so te aktivnosti za okolje čim manj moteče. Ob tem je bilo pojasnjeno, da je MORS dalo izdelati okoljsko poročilo, iz katerega izhaja, da so bile glede hrupa na sedmih lokacijah izvedene sistematične meritve, ki pa niso pokazale pretiranega odstopanja od hrupa, ki ga sicer povzroča običajni dnevni ropot (avtocesta). Težavo predstavljajo predvsem aktivnosti z reaktivnimi letali, in sicer preleti letal in streljanja v tarčo, ter občasna streljanja z večjim orožjem, ki povzroča močnejši hrup. Te aktivnosti bo treba prilagoditi in zmanjšati v največji meri, če se želijo prilagoditi pobudi okoliških prebivalcev. MORS je na sestanku poudaril, da si bodo prizadevali za upoštevanje dinamike vzgojno-izobraževalnih procesov in šolskega koledarja, predvsem da se vojaške vadbene aktivnosti ne bodo izvajale v obdobju opravljanja nacionalnega preizkusa znanja. Prav tako bodo proučili najboljše možnosti v korist učencev in nemotenega izvajanja pouka. Zato bo treba izkoristiti čas šolskih počitnic, prilagoditi pa tudi režim letenja letal, in sicer višino in čas letenja. Vsaka aktivnost bo vnaprej napovedana. Načrt prilagoditev bodo predhodno uskladili z lokalno skupnostjo in nato še znotraj MORS in Slovenske vojske. V zvezi s tem je MORS poudaril, da je že ustanovljena skupina za sodelovanje z lokalno skupnostjo in za sodelovanje Slovenske vojske s celotnim lokalnim prebivalstvom. Prav tako načrtujejo imenovanje koordinatorja, ki bi mesečno komuniciral z MORS, Slovensko vojsko in lokalno skupnostjo ter usklajeval dejavnosti. V razpravi je MVI predlagal, da bi prejeta pojasnila posredovali vsem vzgojno-izobraževalnim zavodom na vplivnem območju vadišča Poček, da bi zaposleni in drugi deležniki bolje razumeli situacijo in bili opolnomočeni glede izvajanja vojaških vadbenih aktivnosti. Predlog je bil s strani MORS sprejet. Ob zaključku srečanja so se dogovorili, da se državni sekretar MORS in državna sekretarka MVI udeležita sestanka z ravnatelji vzgojno-izobraževalnih zavodov v Postojni, prav tako tudi s predstavniki lokalne skupnosti.

Varuh je na podlagi navedenega štel pobudo za utemeljeno, saj je bil z izvedbo rednega usposabljanja civilne zaščite v času opravljanja poklicne in splošne mature iz matematike moten učni proces za dijake bližnjih šol, s tem pa tem dijakom niso bile zagotovljene enake možnosti kot dijakom v drugih predelih Slovenije. Varuh ocenjuje, da je s posredovanjem pri vseh deležnikih uspel, da so le-ti prepoznali problematiko in jo s skupnim sodelovanjem začeli reševati. Varuh je ob tem pozdravil predstavljene rešitve MVI in MORS ter izrazil upanje, da bodo zaživele tudi v praksi. 19.1-26/2023 in 19.1-43/2023

Natisni: