Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja na posvetu SAZU poudarila pomen etičnosti vodilnih v državi

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je na posvetu SAZU o etiki javne besede in sovražnem govoru poudarila pomen etičnosti tistih, ki naj bi dajali zgled - vodilnih v državi in staršev v družini.

Kot je na posvetu Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) pojasnila varuhinja, pri Varuhu že leta prejemamo veliko pobud v zvezi s sovražnim govorom, tudi zdaj ob soočanju z begunskim valom, prav tako spremljamo debato o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Dejala je, da zaradi številnih pobud sprejeli odločitev o načelni obsodbi vsake neetičnosti javne besede in ravnanja posameznikov, javno pa se Varuh odzove predvsem v primerih, ki še posebej prizadenejo manjšine oziroma ranljive skupine.

Spomnila je tudi na priporočila, ki jih Varuh poda državnemu zboru. Omenila je priporočilo politikom, da se v svojih izjavah izogibajo spodbujanju sovraštva ali nestrpnosti, priporočilo o sprejetju etičnega kodeksa in oblikovanju razsodišča, ki bi se odzivalo na posamezne primere sovražnega govora v politiki, in priporočilo, naj vlada prouči možnost civilne kazni zaradi posega v čast in dobro ime. Po mnenju vaurhinje je namreč represija skrajna možnost in ne bo spremenila obnašanja, zato se zavzema za uzakonitev civilne kazni, saj denar pri nas igra pomembno vlogo.

Varuhinja je med drugim opozorila tudi na pojav sovražnega govora na spletu in vprašala, kako je mogoče, da te bo policija za prekršek na ulici sankcionirala, "na tem varnem spletnem prostoru" pa lahko kdorkoli pod psevdonimom piše karkoli.

VIR: STA (več o posvetu na www.sta.si)

Natisni: