Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh se je ponovno srečal z generalnim direktorjem ZPIZ-a

Po sestanku v juliju 2019 se je varuh človekovih pravic Peter Svetina ponovno srečal z Marijanom Papežem, generalnim direktorjem Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Na zadnjem sestanku sta se skupaj s svojimi sodelavci osredotočila na kršitve oz. anomalije v sistemu, ki jih Varuh človekovih pravic ugotavlja pri delovanju ZPIZ - na postopke ugotavljanja pravic iz invalidnosti, kjer Varuh preko pobud ugotavlja več kršitev načel upravnega postopka, med drugim načela zaslišanja stranke, materialne resnice in proste presoje dokazov - danes pa so na ZPIZ-u predstavili ukrepe, ki so jih sprejeli na podlagi Varuhovih priporočil.

Med drugim so poskrbeli za pripravo enotnega obvestila, v katerem so območne enote opozorili na nujnost enotne prakse glede izvajanja Zakona o splošnem upravnem postopku ter drugih predpisov, prav tako so poskrbeli za kadrovske okrepitve, krepijo e-poslovanje, vzpostavili pa so tudi Enotni klicni center v želji, da bi bili čim bližje ljudem, ki potrebujejo njihove storitve.

Natisni: