Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina: "Zgodbe zaposlovanja ranljivih skupin prebivalstva in ustvarjanja družbenih učinkov so zgodbe, ki spreminjajo."

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je v Dominikanskem samostanu na Ptuju udeležil Mednarodne konference o socialni ekonomiji Zgodbe, ki spreminjajo. S predstavniki socialnih podjetij, zadrug, ministrstev, občin in drugih institucij so se pogovarjali o priložnostih za izboljšave v politikah, ki urejajo področje socialnih podjetij in zadrug ter izkušnjah socialnih podjetnikov in zadružnikov. Svoje izkušnje s tega področja je z udeleženci delil tudi varuh Svetina, ki je bil tudi častni pokrovitelj konference v organizaciji Fundacije za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA, SocioLab-a in še nekaterih drugih partnerjev.

»V podjetništvu še vedno premalokrat v ospredje postavljamo vrednoti vzajemnosti in solidarnosti - temeljni vrednoti socialnega podjetništva, ki daje prednost rasti socialnega kapitala pred ustvarjanjem dobička in na ta način krepi socialno kohezivnost celotne družbe«, je v nagovoru poudaril Peter Svetina.

Po njegovem mnenju so zgodbe zaposlovanja ranljivih skupin prebivalstva in ustvarjanja družbenih učinkov na vseh področjih tiste zgodbe, ki spreminjajo. »To sem izkusil pri vsem mojem dosedanjem udejstvovanju, ne le kot varuh človekovih pravic, ampak tudi pred tem, kot socialni podjetnik,« je povedal Svetina.

Kot je dejal, na podeželju ni delovnih mest, predvsem pa ni delovnih mest za invalide, zato so zgodbe socialne ekonomije pomemben odgovor na družbene izzive na tem področju,« je še povedal Peter Svetina. Kot je dejal, bi morali biti vsi po svojih zmožnostih in sposobnostih čim bolj aktivni v družbi. »Če želimo spremembe na bolje, jo moramo sooblikovati in vplivati na njen razvoj,« je še poudaril.

Varuh človekovih pravic je podelil tudi nagrado za naj socialno podjetje oziroma zadrugo 2019, ki sta jo prejela Zadruga Dobrina in Center ponovne uporabe ter nagrado za naj podpornika socialne ekonomije 2019 v Podravju, ki jo je prejla občina Slovenska Bistrica. Ob tej priložnosti se je Peter Svetina zahvalil vsem, ki so s svojimi zgodbami, vsak na svojem področju, pomemben del mreže socialne ekonomije v Sloveniji.

Natisni: