Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja ob svetovnem dnevu Romov častna pokroviteljica dogodka ob izidu zbornika Porajmos - zamolčani genocid nad Romi

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je kot častna pokroviteljica dogodka ob izidu zbornika Porajmos - zamolčani genocid nad Romi zbranim v petek, 8. 4. 2016, namenila nekaj zapisanih misli. Njeno pisno sporočilo ob slovesnem dogodku lahko v celoti preberete spodaj.

************************************************************

Spoštovane in spoštovani,

dan ni enak dnevu. So dnevi, ki minejo in nanje preprosto pozabimo. So pa tudi prav posebni, ki ostajajo v spominu; posameznikov, skupin, celo narodov; kot nepozabljeno gorje, trpljenje, celo genocid. Evropa preteklosti ne more mimo zamolčanih zgodb. Ena izmed njih je zagotovo grozljivo trpljenje Romov, ki so  predvsem v času druge svetovne vojne izginjali v taboriščih smrti. Ta so imela imena, ki nas opominjajo, da se to nikoli ne bi smelo zgoditi, nikakor vsaj ponoviti. Auschwitz-Birkenau, Jasenovac, Sajmište, Banjica in druga.

Kraji nepojmljivega garanja, mučenja, poskusov, stradanja in smrti več sto tisoč Romov, celo otrok.

V lanskem letu sem s številnimi evropskimi ombudsmani prav konec aprila, ko je Center judovske kulture Sinagoga Maribor v sklopu projekta Kamnite solze dal pobudo, da bi 26. april razglasili za nacionalni dan spomina na žrtve holokavsta v Sloveniji, obiskala taborišče smrti Auschwitz-Birkenau.

Dan, ki ga nikoli ne bom pozabila. Taborišče, ki bi ga moral vsak obiskati vsaj enkrat v življenju, da bi razumel česa je sposoben človek, kaj lahko prinese morija vojne, kaj nestrpnost in rasna večvrednost. Tam so delali in umirali predvsem Judje, Romi in Slovani. V spomin nanje sem ob obeležju slovenskih žrtev prižgala svečko in se poklonila njihovemu spominu.

Mnoge zamolčane zgodbe o njihovih usodah so počasi privrele na dan, se dotaknile  ljudi vseh generacij. Postale so opomin vsem, ki tudi danes s tako lahkotnostjo širijo nestrpnost do drugačnih,kot da nimamo vsi enakih pravic, kot da so nekateri več vredni, drugi manj ali celo nič.

Nujno je spoštovati konvencije in ustave, protokole in deklaracije, skratka dokumente, ki so po drugi svetovni vojni nastali kot neke vrste 'navodilo za humano ravnanje s človekom', kot opomnik, da do grozodejstev do sočloveka ne bi več prihajalo.

Vedno je lahko čas miru, pa tudi čas vojne, čas spoštovanja ali pa jemanja dostojanstva. Vedno je priložnost biti človek ali to z razmišljanji oziroma dejanji negirati.

Zato letos s ponosom sprejemam častno pokroviteljstvo dogodka, ki je prav na svetovni dan Romov.

Ti so bili in zagotovo so ena največjih, a tudi najbolj prikrajšanih manjšin v Evropi. Živimo s številnimi stereotipi do njih, pogosto jim še marsikje ne dajemo dovolj priložnosti, da zaživijo človeka vredno življenje; ponekod, tudi v Sloveniji, so še vedno brez dostopa do pitne vode, tudi brez sanitarij, elektrike, z otroki, ki se morajo v takšnih razmerah učiti. Premagati morajo za marsikoga med nami nepredstavljive ovire, da si oblikujejo boljšo prihodnost.
Kot varuhinja se globoko zavedam, da preteklih kršitev človekovih pravic ni mogoče preprosto izbrisati, niti pozabiti, a še pomembneje je, da ne povzročamo novih.

Čestitam ob prazniku in velikem uspehu-zborniku Parajmos-zamolčani genocid nad Romi.

Po vaši zaslugi je pretrgan molk, ki je mnoge bolel.

Čas je za resnico in ta je tu; rezultat trdega dela številnih  strokovnjakov in zanesenjakov, ki ste verjeli, da bo uspelo.

Priznanje zborniku, ki ga je vredno prebrati.


S spoštovanjem,

Vlasta Nussdorfer,
varuhinja človekovih pravic

Natisni: