Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Sporočila za javnost

Varuh in minister za zunanje zadeve o spremljanju uresničevanja človekovih pravic

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je 1. 4. 2019 v prostorih Varuha na spoznavni obisk sprejel ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja. Varuh in minister, oba s sodelavci, sta govorila o aktualnih temah s področja človekovih pravic, posebno pozornost pa sta namenila Univerzalnemu periodičnemu pregledu (UPP), ki je mehanizem Sveta OZN za človekove pravice za spremljanje uresničevanja človekovih pravic v posameznih državah.

UPP je začel delovati v letu 2008. Je univerzalen mehanizem in temelji na medsebojnem pregledu držav. Kot tak je zgled medsebojne odgovornosti držav za stanje človekovih pravic na nacionalni in posledično mednarodni ravni.

Med letoma 2008 in 2011 je potekal prvi krog in je bilo pregledano stanje človekovih pravic v vseh 192 državah članicah OZN. Osrednji del pregleda poteka v obliki interaktivnega dialoga med državo v pregledu in članicami OZN v Delovni skupini za univerzalni periodični pregled v Ženevi. Med letoma 2012 in 2016 je potekal drugi krog univerzalnega periodičnega pregleda. Drugi krog pregleda se osredotoča na preverjanje uresničevanja priporočil, ki jih je za izboljšanje stanja človekovih pravic sprejela posamezna država.

Slovenija si je prizadevala za vzpostavitev UPP in je vse od njegovega začetka dejavno vključena v njegovo delo ter nediskriminatorno pripravlja vprašanja in priporočila za vse države v pregledu. V UPP je bila pregledana dvakrat. Prvič je stanje človekovih pravic prvič zagovarjala v Delovni skupini za univerzalni periodični pregled februarja 2010, Svet OZN za človekove pravice pa je poročilo delovne skupine potrdil junija 2010. Februarja 2012 je Slovenija predstavila tudi prostovoljno vmesno poročilo o izvajanju prejetih priporočil.

Pregled stanja v določeni državi temelji na treh dokumentih, in sicer: nacionalnem poročilu države v pregledu, naboru informacij sistema OZN, ki ga pripravi Urad visokega komisarja za človekove pravice in povzetku prispevkov drugih deležnikov: nacionalnih institucij za človekove pravice (to je z B statusom od leta 2000 Varuh človekovih pravic!), nevladnih organizacij, regionalnih in drugih organizacij. Varuh človekovih pravic RS je doslej pripravil dve neodvisni oceni o stanju človekovih pravic v državi.

Varuh in minister sta sodelovanje institucij na področju človekovih pravic ocenila kot dobro in se dogovorila, da bosta tako sodelovanje nadaljevala tudi v prihodnje.   

Natisni:

Sorodne novice

- Pravice otrok
08.04.2019


Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je danes, 8. 4. 2019, s sodelavci udeležil zasedanja 29. nacionalnega otroškega parlamenta, ki je...

Več