Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Vrata v toaletne prostora nimajo vzgojne vloge

Vrata v stranišče

Po mnenju Varuha človekovih pravic Republike Slovenije se zagotavljanje zasebnosti v straniščih ne sme uporabljati v namene discipliniranja, usmerjanja vedenja in podobnega in je treba neželena ravnanja posameznih učencev preprečevati na način, da ni poseženo v pravice drugih učencev. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Inšpektorat RS za šolstvo se s stališčem strinjata.

* * *

Predstavniki Varuha človekovih pravic Republike Slovenije (Varuh) so šolo nemudoma obiskali in trditev se je izkazala za resnično. Ukrep naj bi bil že prvotno predviden kot začasni – predvideno je bilo, da bodo vrata vrnjena na svoja mesta. Varuh je med obiskom šole prejel tudi informacije, da naj bi podobne ukrepe sprejemale tudi nekatere druge šole, zato je Varuh zaprosil Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje (MVI) za kakršnokoli informacijo o tem, da bi se takšna ali podobna praksa dejansko pojavljala po šolah v Sloveniji, predvsem pa za stališče do razreševanja težav z odstranitvijo vrat v sanitarne prostore. Enako prošnjo je Varuh naslovil tudi na Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije (ZRPRS). Od slednjega je hitro prejel pojasnila, da so mnenja med ravnatelji deljena in nekateri ravnatelji takšno prakso ocenjujejo kot učinkovito glede doseganja ciljev, hkrati pa je v primerih, ko je bilo to uporabljeno, upoštevano, da so bili pisoarji za steno visoki približno meter in pol, s čimer je bila učencem ustrezno zagotovljena zasebnost. Torej drugače od obravnavanega primera. ZRPRS pojasni, da bodo s članstvom o vprašanju še debatirali.

MVI je v zvezi z vprašanjem pojasnilo, da je odstranjevanje vrat v sanitarnih prostorih v šolah zelo redka praksa. MVI ne odobrava tovrstnih ukrepov, saj se s podobnimi posegi posega v pravico otrok do zasebnosti. Varuh je pridobil tudi stališče Glavnega inšpektorja Inšpektorata RS za šolstvo, ki je primerljivo stališču MVI.

Po mnenju Varuha je v konkretnem primeru posledica odstranitve vrat v toaletne prostore, da dečki pri morebitnem opravljanju potrebe dejansko niso imeli možnosti uporabe pisoarjev na način, da bi bila zagotovljena tudi njihova zasebnost. Zasebnost so imeli dečki in deklice zagotovljeno z uporabo toaletnih kabin, kjer so bila vrata nameščena in uporabna. Še več, pri morebitnem opravljanju potrebe dečkov pri pisoarju v prostoru brez vrat bi lahko celo razmišljali, ali je takšno opravljanje potrebe v nasprotju z določbo 7. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki za nedostojno vedenje, kamor lahko sodi tudi uriniranje na javnem kraju, predpisuje celo denarno kazen.

Pravica do stranišča je nedvomno človekova pravica, s katero se zagotavlja preprečevanje širjenja bolezni in s tem tudi pravico do zagotavljanja najvišje možne ravni zdravja, ustreznega bivalnega standarda in dostojanstvo posameznika.

Ne glede na dejstvo, da pravice do pisoarja ni mogoče opredeliti kot človekovo pravico, Varuh ocenjuje, da je treba upoštevati, da se opravljanje telesnih potreb ne sme uporabljati v namene discipliniranja, usmerjanja vedenja in podobnega.

Glede vhodov v predprostore toaletnih prostorov in v prostore s pisoarji Varuh meni, da jih je treba zapirati z namenom, da je zagotovljena zasebnost uporabnikov.

Okoliščine, kot sta uporaba tobačnih izdelkov in nezakonito avdio video snemanje v sanitarijah, so po mnenju Varuha okoliščine, ki ne samo dopuščajo, ampak celo terjajo od šole, da ustrezno ukrepa, najprej v smeri preprečevanj tovrstnih pojavov in po potrebi tudi v smeri obravnave kršiteljev, vseeno pa je po mnenju Varuha treba pri tem biti pozoren na primernost različnih ukrepov in njihovo sorazmernost z želenim ciljem. Varuh je prepričan, da obstajajo načini nadzora dogajanja v šolskih toaletnih prostorih, ki ne onemogočajo uporabe teh prostorov učencem, ki prostorov ne želijo uporabiti za uporabo tobačnih izdelkov ali druge prepovedane dejavnosti, temveč želijo le opraviti telesno potrebo.

Varuh je s svojim stališčem seznanil šolo in pričakuje, da šola podobnih ukrepov ne bo več uporabljala oziroma bo pred tem uporabila druge, milejše ukrepe za dosego želenih ciljev. Varuh tudi pričakuje, da bo določene koristi prinesla razprava med ravnatelji šol, ki jo je napovedala ZRPRS. Varuh torej meni, da odstranjevanje vrat v toaletne prostore ni primerna rešitev. 19.1-63/2023

Natisni: