Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Izkušnje slovenskega državnega preventivnega mehanizma novoustanovljenemu NPM iz Mongolije

Delegacija mongolskega DPM na obisku pri slovenskem DPM

Na obisku v Sloveniji se od ponedeljka, 4. marca, mudi delegacija Nacionalnega preventivnega mehanizma Mongolije. »Slovenski Državni preventivni mehanizem je znan kot eden najboljših v svetu pri prevenciji mučenja in nečloveškega ravnanja, zato smo počaščeni, da lahko izmenjamo poglede na problematiko in se seznanimo z najboljšimi praksami,« je ob srečanju poudaril vodja mongolske delegacije komisar za preprečevanje mučenja Tselmen Yadamjav, ki je bil na ta položaj imenovan pred dobrim letom. Namestnik varuha človekovih pravic in vodja slovenskega državnega preventivnega mehanizma Ivan Šelih je s sodelavci pripravil nabor informacij in izkušenj, ki bodo kolegom iz Mongolije lahko služili pri vzpostavljanju in krepitvi temeljev preventivnega mehanizma ter opolnomočenju zaposlenih.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 7. 3. 2024, v kratkem nagovoru gostom izrazil prepričanje, da bodo lahko izčrpne informacije o delovni metodologiji, dobrih praksah ter izkušnje in znanja slovenskega DPM tako v slovenskem kot na mednarodnem področju služile kot dober temelj za razvoj preventivnega mehanizma v Mongoliji. »Verjamem, da so tudi praktični primeri obiskov krajev odvzema prostosti, ki ste jih izvedli te dni, lahko posebej koristni pri oblikovanju ali izboljšavi pristopov v Mongoliji, seveda ob upoštevanju lokalne specifike,« je dejal varuh Svetina. 

Gostje so neposredno na terenu sodelovali pri praktičnem poteku obiskov Državnega preventivnega mehanizma in se seznanili z metodami spremljanja nepravilnosti ali kršitev na mestih odvzema prostosti oziroma v krajih z omejenim gibanjem. V koprskem zaporu so se seznanili s tamkajšnjimi razmerami ter se učili o izvajanju nadzora na kraju samem. Kako slovenski kolegi izvajajo nadzor nad delom policistov na policijski postaji, so se gostje iz Mongolije seznanili na Policijski postaji Piran. Obiskali so tudi Dom Lukavci in se med drugim poučili o problematiki nameščanja oseb s sodnimi odločbami in težavah posebnih socialnovarstvenih zavodov s prezasedenostjo, na kar Varuh opozarja že mnoga leta, prav tako so spoznali tudi Strokovni center Veržej.

Namestnik varuha in vodja slovenskega DPM Ivan Šelih je gostom iz Mongolije zadnji dan obiska med drugim predstavil tudi prizadevanja slovenske institucije pri spodbujanju pravice do življenja brez mučenja in drugega nehumanega ravnanja, posebno pozornost pa je namenil tudi širjenju znanja o prevenciji pred mučenjem med širšo javnostjo in pri delu javnih organov.
 
Predstavniki slovenskega in mongolskega preventivnega mehanizma so ob zaključku delovnega obiska poudarili so izredni pomen preventive pred mučenjem in drugimi oblikami nečloveškega ravnanja in se dogovorili o nadaljnjem sodelovanju pri uveljavljanju človekovih pravic do življenja brez mučenja in nečloveškega ravnanja.

Natisni: