Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Na obisku v petih stanovanjskih skupinah Strokovnega centra Mladinski dom Maribor

Predstavnici državnega preventivnega mehanizma (DPM) Ana Polutnik, svetovalka Varuha, in Neja Čopi, predstavnica nevladne organizacije Slovenska fundacija za UNICEF, sta 1. 12. in 6. 12. 2021 obiskali Strokovni center Mladinski dom Maribor.

Strokovni center Mladinski dom Maribor je namenjen otrokom in mladostnikom, ki imajo čustvene in vedenjske težave in iz različnih razlogov ne morejo živeti s starši oziroma v svojih družinah. V njegovem okviru deluje deset stanovanjskih skupin, tri vzgojne skupine, skupina poldnevnega programa in dve mladinski stanovanji.

Predstavnici DPM sta se 1. 12. 2021 najprej pogovorili z vodstvom zavoda in obiskali tri stanovanjske skupine (II, III in V) v Mariboru, 6. 12. 2021 pa sta obiskali še dve stanovanjski skupini (VI in X), ki delujeta v Velenju.

Z vodstvom in vzgojitelji v posameznih stanovanjskih skupinah sta se pogovorili o sprejemu in bivanju otrok v zavodu oziroma v stanovanjskih skupinah, njihovih dejavnostih ter o izzivih in težavah, s katerimi se otroci in zaposleni vsakodnevno soočajo. Ogledali sta si bivalne prostore stanovanjskih skupin in ugotovili, da so pogoji za delo in bivanje večinoma zelo dobri. Svoje izkušnje o bivanju v zavodu so s predstavnicama DPM delili tudi otroci in mladostniki.  

DPM bo o svojih ugotovitvah z obiskov pripravil poročilo.

Natisni: