Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM v Kriznem centru za mlade Kresnička v Radovljici: "Ni sprememb pri dolgotrajnih namestitvah otrok in mladostnikov."

Vhod v krizni center

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 6. 12. 2023 obiskal Krizni center za mlade Kresnička v Radovljici (KCM Kresnička). KCM Kresnička je organizacijska enota Centra za socialno delo Gorenjska (CSD Gorenjska), ki že več kot 18 let nudi otrokom in mladostnikom (predvsem) iz gorenjske regije varno namestitev in strokovno pomoč. Članici DPM sta se z vodjo pogovorili o delovanju kriznega centra ter o izzivih pri delu z otroki in mladostniki.

Podobno kot ob obiskih drugih kriznih centrov za otroke in mladostnike je DPM tudi ob tokratnem obisku ugotovil, da se tudi v KCM Kresnička še vedno soočajo z dolgotrajnimi namestitvami otrok in mladostnikov, ki večinoma niso v korist otrok in mladostnikov. DPM je Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) že večkrat priporočil, da v sodelovanju z drugimi pristojnimi organi sprejme ukrepe, ki bodo preprečili dolgotrajne namestitve otrok in mladostnikov v kriznih centrih. DPM se je ob tokratnem obisku seznanil tudi, da se v krizni center v zadnjem času namešča otroke in mladostnike z bolj kompleksnimi težavami (npr. samopoškodbeno ravnanje, motnje hranjenja, težave v duševnem zdravju) oziroma da je obravnava otrok in mladostnikov, ki so nameščeni v krizni center vedno bolj zahtevna. S podobnimi ugotovitvami so se člani DPM že seznanili ob obiskih drugih kriznih centrov za otroke in mladostnike in na to opozorili tudi MDDSZ ter predlagali ustrezno ukrepanje ministrstva.

MDDSZ je v odzivu na tokratno poročilo o obisku navedlo, da je problematika dolgotrajnih namestitev v krizne centre kompleksna, njeno reševanje pa sodi v pristojnost različnih resornih ministrstev. Ena izmed rešitev, ki je v pristojnosti MDDSZ, je nameščanje otrok v rejništvo in ministrstvo se je že lotilo priprave sprememb trenutne ureditve na tem področju.

MDDSZ je pojasnilo tudi, da je Inštitutu RS za socialno varstvo naročilo nalogo Priprava podlag za poročilo Sveta RS za otroke in družino: otroci in mladostniki s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami na področju duševnega zdravja, in da bo na podlagi ugotovitev navedene naloge mogoče dolgoročno sistemsko načrtovanje storitev v okviru različnih oblik namestitev otrok.

Članici DPM sta si v KCM Kresnička ogledali tudi bivalne prostore in opremo ter ugotovili, da so pogoji za bivanje, obravnavo otrok in delo večinoma dobri. Seznanili sta se, da se zaposleni soočajo z zahtevnim delom, da pa je za otroke in mladostnike, ki so nameščeni v krizni center, dobro poskrbljeno. DPM je z namenom izboljšanja bivalnih pogojev in obravnave otrok CSD Gorenjska podal eno priporočilo, ki ga je CSD Gorenjska sprejel in deloma tudi že uresničil.

Več v preglednici.

Natisni: