Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM obiskal Policijsko postajo Trbovlje in Policijsko postajo Gornja Radgona

Lisice, voki-toki in pištola za pasom policista

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 16. 11. 2023 opravil redni nenapovedan obisk Policijske postaje (PP) Trbovlje in PP Gornja Radgona. Ob obisku sta člana DPM opravila pogovor z vodstvom obiskanih PP, opravila pregled prostorov PP in pregled nekaj naključno izbranih posameznih primerov pridržanj. 

Na PP Trbovlje sta podala dve priporočili, od katerih je bilo eno sprejeto in že uresničeno, eno pa ni bilo sprejeto.

DPM je kot pozitivno ocenil, da sta bili od prejšnjega obiska uresničeni dve priporočili, in sicer se je eno nanašalo na to, da se ob naslednji prenovi video nadzornega sistema na PP, prostor – hodnik za sprejem oseb, ki jim je bila odvzeta prostost opremi z video nadzornim sistemom, saj je bilo ob tokratnem obisku ugotovljeno, da je prostor – hodnik za sprejem oseb, ki jim je bila odvzeta prostost video nadzorovan. Drugo priporočilo pa se je nanašalo na to, da se policiste (predvsem dežurne policiste) opozori, da je treba izpolnjevati vse rubrike obrazcev, potrebnih za izvedbo pridržanj, da se nujnost varnostnega pregleda z opisom razlogov, ki ga opravi oseba nasprotnega spola, ustrezno zabeleži in da se policiste (predvsem dežurne policiste) opozori na pravilno vnašanje popravkov v uradne obrazce, potrebne za izvedbo pridržanj, saj ob tokratnem obisku pri pregledu naključno izbranih posameznih primerov pridržanj pomanjkljivosti niso bile ugotovljene.

Na PP Gornja Radgona pa sta člana DPM podala štiri priporočila, od katerih sta bili dve sprejeti in že uresničeni, dve pa sta bili sprejeti, vendar še ne v celoti uresničeni, saj je za njihovo uresničitev potrebnega nekaj več časa.

DPM je kot pozitivno ocenil, da sta bili od prejšnjega obiska na tej PP uresničeni dve priporočili. Eno od uresničenih priporočil se je nanašalo na to, da se policiste (tudi dežurne policiste) opozori, da pri opravljanju varnostnih pregledov vedno spoštujejo določila sedmega odstavka 51. člena ZNPPol, saj je bilo ob tokratnem obisku ugotovljeno, da je varnostni pregled osebe, ki ji je bila odvzeta prostost vedno opravila oseba istega spola.

DPM je na tej PP podal dve priporočili glede vodenja dokumentacije, potrebne za izvajanje pridržanj, in sicer se je eno nanašalo na to, da se policiste (predvsem dežurne policiste) opozori, da je treba izpolnjevati vse rubrike obrazcev, potrebnih za izvedbo pridržanj. MNZ je sporočilo, da vse policiste (predvsem dežurne policiste), vodje enote na jutranjih posvetih opozarjajo, da je treba izpolnjevati vse rubrike obrazcev, potrebnih za izvedbo pridržanj. Drugo priporočilo pa se je nanašalo na to, da se policiste opozori, da se zdravniška dokumentacija – izvid, ki ga je po pregledu osebe, ki ji je bila odvzeta prostost, izdal zdravnik, hrani ločeno od ostale arhivske dokumentacije primera v zapečateni ovojnici. MNZ je sporočilo, da se zdravstvena dokumentacija – izvid, ki ga je po pregledu osebe, ki ji je bila odvzeta prostost, izdal zdravnik, hrani v zapečateni ovojnici, vendar ne ločeno, temveč v pripadajočem spisu, saj policija meni, da stopnja poškodbe lahko vpliva na druge morebitne postopke v nadaljevanju, zato je pomembno, da se ta dokumentacija hrani v osnovnem spisu in ne ločeno.

Več podrobnosti v zvezi s priporočili DPM-ja in odzivi nanje so razvidni iz preglednice.

Natisni: