Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM obiskal policijski postaji Črnomelj in Metlika

Lisice, odzivna postaja in pištola za pasom policista.

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 28. 2. 2024 opravil redni nenapovedan obisk Policijske postaje (PP) Črnomelj in PP Metlika. Ob obisku sta se člana DPM pogovorila z vodstvi obiskanih PP, pregledala prostore in nekaj naključno izbranih posameznih primerov pridržanj. 

Na PP Črnomelj sta podala osem priporočili, od katerih so bila štiri sprejeta in že uresničena, štiri pa so bila sprejeta, vendar še ne v celoti uresničeni, saj je za njihovo uresničitev potrebnega nekaj več časa.

DPM je kot pozitivno ocenil, da so bila od prejšnjega obiska uresničena tri priporočila, in sicer steklo prostora za pridržanje, označenega s številko 1, ni bilo poškodovano in je bil ta v uporabi. Seznam odvetnikov so posodobili, vzpostavili pa tudi evidenco rokov veljavnosti hladnih obrokov, ki je nameščena v PVC mapi z notranje strani varat lesene omare, v kateri so sicer hladni obroki shranjeni.

DPM je na tej PP podal eno priporočilo glede vodenja dokumentacije, potrebne za izvajanje pridržanj. Policiste je opozoril, naj  dosledno spoštujejo zakonske roke za vročitev sklepa o pridržanju pridržani osebi. MNZ je sporočilo, da so napako prepozno vročenega sklepa o pridržanju na PP ugotovili že pred obiskom, in sicer v okviru nadzorstvene naloge pomočnika načelnika, pri čemer je pomočnik napako ustrezno zabeležil v svojo evidenco in opravil razgovor s policistoma, ki sta imela v postopku osebo, na katero se priporočilo nanaša. Policist je bil opozorjen na dosledno spoštovanje roka vročitve sklepa.

Na PP Metlika pa sta člana DPM podala pet priporočil, od katerih so bila tri sprejeta in že uresničena, dva pa sta bila sprejeta, vendar še ne v celoti uresničena, saj je za njihovo uresničitev potrebnega nekaj več časa.

DPM je na tej PP podal eno priporočilo glede vodenja dokumentacije, potrebne za izvajanje pridržanj. Policisti so bili opozorjeni, da v primeru odreditve pridržanja dosledno spoštujejo zakonski rok za vročitev sklepa o pridržanju pridržani osebi.

Več podrobnosti v zvezi s priporočili DPM-ja in odzivi nanje so razvidni iz preglednice.

Natisni: