Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM nenapovedano v Domu upokojencev Ptuj

Člana Državnega preventivnega mehanizma (DPM) mag. Jure Markič, svetovalec Varuha in Lili Jazbec, predstavnica nevladne organizacije Zveza društev upokojencev Slovenije - ZDUS, sta 1. 2. 2022 opravila nenapovedan kontrolni obisk Doma upokojencev Ptuj.

Ob tokratnem obisku sta bila pozorna predvsem na uresničitev enega izmed priporoči, ki jih je DPM podal ob svojem rednem obisku leta 2021. Predstavnika DPM sta z zadovoljstvom ugotovila, da je bila večina priporočil že uresničenih, na uresničitev pa čakajo predvsem tista, ki so vezana na sistemsko ureditev področja (prenova Zakona o duševnem zdravju, sprememba kadrovskih normativov).

Ob obisku sta si pogledala varovani oddelek, ki se je od zadnjega obiska DPM preselil iz tretjega v prvo nadstropje, s čemer so stanovalci pridobili možnost neposrednega izhoda na veliko teraso. Pogovorila sta se s posameznimi stanovalci, izvedela, kako je potekalo življenje v času epidemije in kakšno je stanje glede okužb v času obiska. O svojih ugotovitvah bosta pripravila poročilo.

Natisni: