Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh pred komisijo DZ o kanalu C0 opozoril na pomanjkljivo zakonodajo

Cevi in odplake

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je 15. 2. 2024 pred preiskovalno komisijo DZ o kanalu C0 v Ljubljani opozoril na pomanjkljivo zakonodajo na področju okolja, ki da omogoča izigravanje. Kot je poudaril, institucija Varuha državi ves čas podaja priporočila, a "pri izvršni veji oblasti naleti na gluha ušesa".

Varuh človekovih pravic po besedah varuha človekovih pravic Petra Svetine projekt povezovalnega kanala C0 spremlja od leta 2018 na podlagi pobud. Po njegovi oceni eden poglavitnih grehov leži v tedanji veljavni uredbi o vodovarstvenem območju za vodno telo vodonosnika ljubljanskega polja iz leta 2004. "Ta od investitorja ni zahtevala niti analize tveganja za onesnaževanje vodnega telesa niti presoje vplivov na okolje, posledično je investitor brez večjih težav pridobil vodno soglasje," je pojasnil.

Varuh sicer strokovnih odločitev o tem, ali je za določen poseg treba izvesti presojo vplivov na okolje, ali je treba izdati okoljevarstveno soglasje, ali je ugotovitev pristojnega organa pravilna in ali je trasa pravilno umeščena, ne presoja, saj teh pristojnosti nima, je poudaril Svetina. A je, kot je dodal, iz številnih pobud s področja varstva okolja in posegov v prostor zaznati pojavnost številnih anomalij, ki na teh področjih obstajajo že vrsto let.

"Varuh v vseh letnih poročilih vsakokratni vladi priporoča, da bi se anomalije odpravilo, vendar do danes ni bilo nobenega napredka. Tukaj mislim predvsem na drobljenje večjih, za okolje potencialno spornih gradbenih projektov na manjše, s čimer se lahko izogne strožjim zahtevam, kar pa v bistvu zakonodaja dopušča," je dejal.

Za varuha je med drugim sporna ureditev, po kateri investitor sam naroči in plača strokovne podlage, potrebne v predhodnih postopkih presoje vplivov na okolje. "To je tudi tesno povezano z vsem ostalim monitoringom, ki ga morajo onesnaževalci okolja izvesti. S tem opozarjamo, da prihaja do odvisnosti naročnika in izvajalca, ker je plačnik naročnik," je izpostavil.

"Poleg tega opozarjamo na pomanjkljivo pravno varstvo stranskih udeležencev v konkretnih postopkih ter pomanjkljivo vključevanje javnosti pri sprejemanju splošnih aktov na področju okolja in prostora," je dejal varuh človekovih pravic Svetina.

Država po njegovih besedah ni uresničila več kot 100 priporočil Varuha, dobršen del jih je s področja okolja, najstarejša priporočila so iz leta 2012, je še povedal.

"Ko ljudje posegamo v naravo, tega ne moremo z nekim ukrepom povrniti. Postavljeni smo pred zaključeno dejstvo in to je nesprejemljivo, zato morajo postopki teči hitro in transparentno," je sklenil varuh.

 

Vir: STA

Natisni: