Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na jubilejni skupščini ENNHRI o umetni inteligenci, digitalizaciji in podnebnih spremembah kot izzivih za človekove pravice

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se v Bruslju udeležuje generalne skupščine in konference Evropske mreže nacionalnih institucij za človekove pravice (ENNHRI). Ta letos obeležuje 10. obletnico delovanja, njena dolgoletna članica pa je tudi slovenska institucija Varuha človekovih pravic. Praznovanja jubileja se je udeležilo več kot 200 predstavnikov nacionalnih institucij za človekove pravice in drugih organizacij oz. institucij, med njimi Evropske komisije, Sveta Evrope, OECD, OVSE in OZN, udeležence pa je med drugimi nagovorila komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović. Rdeča nit konference je bila vizija za naslednjih 10 let, v ospredju pogovorov pa, kako navdihovati in spodbujati države k vztrajnejšemu zavzemanju in borbi za človekove pravice, za pravično, strpno in varno družbo.

Varuh Svetina je na povabilo organizatorja na konferenci kot govorec sodeloval na okrogli mizi o izzivih na področju človekovih pravic, predvsem na področju digitalizacije, umetne inteligence in podnebnih sprememb. Poudaril je pomen odprtega dialoga in dejal, da brez skupnih prizadevanj ne bo učinkovitih rešitev. Osvetlil je vlogo institucije Varuha človekovih pravic Republike Slovenije kot nacionalne institucije za človekove pravice in njeno delovanje na omenjenih področjih.

Izpostavil je pomen delovanja ENNHRI in njena prizadevanja za spodbujanje človekovih pravic na področju umetne inteligence na evropski ravni. Kot je dejal, je ta organizacija naredila pomemben korak na tem področju s sprejetjem skupnega stališča - Akta o umetni inteligenci EU. Svetina je sodelovanje med ENNHRI in slovenskim Varuhom človekovih pravic ocenil kot odlično in najavil, da bosta v Ljubljani konec novembra skupaj gostila strokovni dogodek, namenjen krepitvi znanja na področju umetne inteligence.

»Varuh človekovih pravic še ni naletel na konkretne primere zlorabe umetne inteligence na nacionalni ravni, a ostajamo previdni, saj je ob številnih koristih umetne inteligence na tem področju tudi obilo potencialnih nevarnosti za človekove pravice,« je dejal Svetina. Posebej je poudaril, da institucija Varuha podpira prizadevanja Sveta Evrope za urejanje razvoja in uporabe umetne inteligence na podlagi standardov človekovih pravic, demokracije in vladavine prava.

Ob tem je opozoril na pomen vključujoče digitalizacije, pri čemer je kot ključne navedel varovanje zasebnosti, boj proti spletnim goljufijam in nasilju ter digitalno opismenjevanje. Varuh človekovih pravic podpira nevladne organizacije, ki ozaveščajo in izobražujejo o digitalnih orodjih, je dejal Svetina in se zavzel za dostopnost informacij za vse, tudi za tiste, ki niso vešči digitalnih tehnologij. V tem okviru je omenil t. i. Varuhove kotičke, ki jih v slovenskih občinah postavlja institucija Varuha in z njimi v analogni in digitalni obliki zagotavlja dostopnost informacij o delu Varuha za vse ljudi, ne glede na njihovo pismenost. 

Kot drug pomemben izziv na področju človekovih pravic je varuh Svetina izpostavil podnebno krizo. Spomnil je na posledice nedavnih vremenskih ujm v Sloveniji in Evropi ter poudaril nujnost odločnih ukrepov na vseh ravneh. “Posledice neučinkovitega varstva okolja, ker države pogosto zanemarjajo svojo preventivno vlogo, nosijo v premoženjskem in zdravstvenem smislu tako sedanje kot prihodnje generacije. Podnebne spremembe se skrivajo v ozadju velikega dela ekonomskih in vojnih migracij, zato bi iz teoretičnega iskanja rešitev in dialoga o pomenu zelenega prehoda, morali že včeraj preiti na ukrepe, ki bi bili vidni in bi imeli učinek praksi,« je poudaril. V svojem govoru je varuh Svetina pohvalil vključenost ENNHRI v tri zgodovinske primere s področja okolja pred Evropskim sodiščem za človekove pravice in dejal, da je čisto, zdravju neškodljivo in varno okolje temeljna človekova pravica, ki izvira iz pravice do človekovega dostojanstva in je tako temelj za izvajanje vseh drugih pravic. »Pred izzivi, ki jih predstavlja kombinacija digitalizacije, umetne inteligence in podnebnih sprememb, se moramo združiti, da bi varovali nedotakljivost človekovih pravic. Smo na razpotju, ki na eni strani ponuja neomejen potencial, na drugi pa neslutene pasti, saj lahko neodgovorna uporaba tehnologij ogrozi naše temeljne svoboščine. Če želimo varovati pravice vseh, ne glede na starost, ozadje ali okoliščine, moramo na piedestal postavljati etiko in dostojanstvo. To mora biti naš jasen cilj, saj verjamem, da na razvojni poti nikogar ne želimo pustiti zadaj,« je še poudaril varuh Svetina.

Več o delu ENNHRI

 

 

Natisni: