Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM na nenapovedanem obisku Doma počitka Mengeš

Člana Državnega preventivnega mehanizma (DPM) mag. Jure Markič, svetovalec Varuha in Jure Trbič, predstavnik nevladne organizacije Skupnost privatnih zavodov - SKUP sta 4. 5. 2022 opravila nenapovedan obisk Doma počitka Mengeš.

Ob svojem obisku sta preverjala bivalne pogoje stanovalcev in oskrbo, ki jim jo nudijo zaposleni. Osredotočila sta se predvsem na stanovalce dveh verificiranih varovanih oddelkov v prvem in drugem nadstropju zavoda. Že ob obisku sta opozorila na opažene pomanjkljivosti in pohvalila nekatere primere dobrih praks. Ker Dom počitka Mengeš leži v urbanem središču in ima tako zelo malo zelenih površin in sploh zunanjih površin, namenjenih izključno stanovalcem in njihovim obiskovalcem, sta se strinjala z vodstvom Doma počitka Mengeš, da bi bila za stanovalce najbolj primerna preselitev celotnega zavoda izven ozkega centra mesta.

Za starejše, predvsem pa za osebe z demenco, je vsekakor boljše bivalno okolje, kjer lahko samostojno odidejo na varovane zunanje površine, ki jim omogočajo zadosti prostora za bivanje na svežem zraku in tudi krajše sprehode v varnem okolju.

Predstavnika DPM sta bila seznanjena, da imajo vedno večjo stisko zaradi pomanjkanja (ustreznega) kadra, ki bi stanovalcem lahko omogočal kar najbolj kvalitetno oskrbo. Med obiskom sta se predstavnika DPM pogovorila s posameznimi stanovalci, izvedela, kako je potekalo življenje v času epidemije in kakšno je stanje glede okužb v času obiska. O svojih ugotovitvah bosta pripravila poročilo.

Natisni: