Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Predstavnici državnega preventivnega mehanizma na obisku v stanovanjskih skupinah Črnava in Reteče

Predstavnici državnega preventivnega mehanizma (DPM) Ana Polutnik, svetovalka Varuha, in Sanja Jablanović, predstavnica nevladne organizacije PIC – Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja, sta 20. 4. 2022 obiskali stanovanjski skupini Črnava in Reteče, ki delujeta v okviru Vzgojnega zavoda Kranj.

Pogovorili sta se z otroki in zaposlenimi ter si ogledali bivalne prostore stanovanjskih skupin. Tudi ob tokratnem obisku sta se predstavnici DPM seznanili s problematiko, na katero je DPM že opozoril v svojih poročilih ob obiskih strokovnih centrov za otroke in mladostnike s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami, in sicer, da je v navedenih institucijah vedno več otrok in mladostnikov, ki potrebujejo več pomoči ter bolj strukturirano in intenzivnejšo pomoč oziroma terapevtsko obravnavo.

V dosedanjih poročilih je DPM v zvezi z navedeno problematiko pozdravil uveljavitev Zakona o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v vzgoji in izobraževanju, po katerem imajo sedaj strokovni centri tudi zakonsko urejeno možnost za oblikovanje intenzivnih skupin, ki so namenjene otrokom in mladostnikom, ki potrebujejo intenzivnejšo pomoč oziroma terapevtsko obravnavo. Obenem je Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport priporočil, da v sodelovanju z drugimi pristojnimi ministrstvi aktivneje pristopi k reševanju težje problematike, s katero se soočajo strokovni centri ob obravnavi otrok in mladostnikov. Priporočil mu je tudi, naj nudi strokovnim centrom pomoč pri oblikovanju intenzivnih skupin ter pri oblikovanju programov obravnave otrok in mladostnikov v takšnih skupinah.

Tudi o ugotovitvah z obiskov stanovanjskih skupin Črnava in Reteče bo DPM pripravil poročilo s priporočili.

Natisni: