Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Dobre razmere na oddelku Centra starejših Horjul

Člana Državnega preventivnega mehanizma (DPM), svetovalec Varuha mag. Jure Markič in predstavnica nevladne organizacije ZDUS Nives Škrlj Jakomin, sta v ponedeljek, 23. 10. 2017, opravila nenapovedan redni obisk socialno varstveni zavod Center starejših Horjul (Center).

Center ima varovani oddelek za osebe z napredovano demenco, na katerem je 22 mest, ki so bila v času obiska vsa zasedena. Oddelek še ni verificiran s strani pristojnega ministrstva, kar nas je presenetilo, saj je Center vlogo za verifikacijo poslal že leta 2011.

DPM je ugotovil, da so razmere za bivanje na varovanem oddelku dobre, predvsem smo pohvalili trud in empatijo zaposlenih. Tudi stanovalci so razmere na oddelku pohvalili, na nekaj manjših pomanjkljivosti (na oddelku npr. ni bilo nameščenega ustreznega nabiralnika za pritožbe, na urniku aktivnosti niso navedene tiste, ki se izvajajo ob koncu tedna), smo z namenom, da bi se razmere za stanovalce še izboljšale, opozorili že med samim obiskom, vsebovane pa bodo v obliki priporočil tudi v poročilu o obisku.

Natisni: