Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM je ugotovil, da je le en pripravnik zadolžen za 35 večinoma dementnih stanovalcev

Državni preventivni mehanizem (DPM) je v soboto, 17. in nedeljo, 18. 9. 2016, v okviru tematskega obiska opravil nadzor več zavodov, kjer so zadržane osebe s težavami v duševnem zdravju. Namen obiskov je bil ugotoviti kakšen je obseg aktivnosti, ki so na voljo in se jih tako lahko udeležijo starostniki v domovih starejših, stanovalci v posebnih socialno varstvenih zavodih in pacienti v psihiatričnih bolnišnicah ob vikendih, ko je praviloma na tovrstnih oddelkih manj zaposlenih kot med tednom.

Dne 17. 9. 2016 sta predstavnik Varuha človekovih pravic RS mag. Jure Markič in predstavnica nevladne organizacije humanitarno društvo Pravo za vse Janja Cigoj tako obiskala oba oddelka pod posebnim nadzorom Psihiatrične bolnišnice Vojnik, varovani oddelek Doma Nine Pokorn Grmovje in oddelek za stanovalce z demenco Centra Starejših Zimzelen Topolšica.

Dne 18. 9. 2016 sta predstavnik Varuha človekovih pravic RS mag. Jure Markič in predstavnik nevladne organizacije SKUP Jure Trbič obiskala gospodinjsko enoto in enoto za osebe z demenco (Sončna enota) Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice, varovani oddelek Doma dr. Janka Benedika Radovljica in oba oddelka pod posebnim nadzorom Psihiatrične bolnišnice Begunje. Obiski DPM so bili nenapovedani.

Skupna ugotovitev po obiskih omenjenih zavodov je vsekakor, da si osebje, ki je ob sobotah in nedeljah na obiskanih oddelkih, prizadeva, da ne bi bili stanovalci oziroma pacienti prepuščeni sami sebi. Vendar je DPM ob tem ugotovil, da bi mu navodila delovnega terapevta, ki ob vikendih ni prisoten, in ustrezen material za aktivnosti, ki bi ga ta vnaprej pripravil, močno olajšali delo in hkrati izboljšali kvaliteto aktivnosti. Ob tem smo tudi zaznali, da je med posameznimi zavodi velika razlika v številu osebja na obiskanih oddelkih, kar lahko povsem onemogoči izvajanje aktivnosti. Tako smo v enem izmed obiskanih zavodov ugotovili, da je bil v času obiska za oddelek, kjer je večina od skupno 35 stanovalcev dementnih, zadolžen zgolj en pripravnik, osebje z drugih oddelkov pa mu je zgolj občasno prišlo v pomoč pri izvajanju nege in delitvi hrane stanovalcem. To tudi ni bil edini primer, ko je bil za oddelek z deset in več stanovalci, ki potrebujejo stalno skrb in varovanje, (stalno) zadolžen zgolj en zaposleni.

Natisni: