Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM nenapovedano na Enoti za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 8. 6. 2023 opravil redni nenapovedani obisk Enote za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo (Enota) v Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana (UPK Ljubljana). Enota je edini oddelek v Sloveniji, ki ima skladno z Zakonom o duševnem zdravju (ZDZdr) značaj oddelka pod posebnim nadzorom in je namenjen izvajanju intenzivne diagnostike in zdravljenju nujnih psihiatričnih stanj pri otrocih in mladostnikih.

Članici DPM sta se o delovanju Enote in težavah ter izzivih, s katerimi se soočajo pri obravnavi mladoletnih pacientov, pogovorili z zaposlenimi. Ogledali sta si prostore oddelka, dokumentacijo, ki jo vodijo v zvezi z obravnavo pacientov in se pogovorili s pacienti, ki so se v času obiska DPM tam zdravili.

DPM je ugotovil, da se število pacientov ves čas od odprtja Enote leta 2019 povečuje oziroma da so potrebe po intenzivni psihiatrični obravnavi in zdravljenju otrok in mladostnikov velike. Ministrstvu za zdravje (MZ) je DPM zato priporočil, da preuči, ali je treba v Sloveniji odpreti še kakšen oddelek za otroke in mladostnike, ki bi imel skladno z ZDZdr značaj oddelka pod posebnim nadzorom. Poleg potreb je DPM kot razlog za morebitno odprtje dodatnega oddelka izpostavil tudi bolj enakomerno regionalno pokritost Slovenije z dostopom do intenzivne otroške in mladostniške psihiatrije.

DPM je MZ priporočil tudi, da preuči potrebo po spremembah in dopolnitvah zakonske ureditve posebnega varovalnega ukrepa (telesnega oviranja s pasovi), zlasti določb o trajanju oziroma časovni omejitvi tega ukrepa. MZ je v odzivu obe priporočili sprejelo, na njuno uresničitev pa bo treba (še) počakati. 

DPM je UPK Ljubljana podal 12 priporočil z namenom izboljšanja bivalnih pogojev in obravnave mladoletnih pacientov na Enoti. Iz odziva UPK Ljubljana izhaja, da so osem priporočil sprejeli, enega od teh tudi že uresničili, sedem pa jih še čaka na uresničitev. Štirih priporočil UPK Ljubljana ni sprejela. V odzivu je obrazložila, zakaj se s priporočili ne strinja oziroma zakaj uresničitev ni v njeni pristojnosti. Več podrobnosti v zvezi s priporočili DPM in odzivi nanje je razvidnih iz preglednice.

Natisni: