Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM prvič na oddelku za gerontopsihiatrijo v Psihiatrični bolnišnici Vojnik

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 26. 7. 2023 opravil redni nenapovedani obisk oddelka za gerontopsihiatrijo v Psihiatrični bolnišnici Vojnik. Oddelek so odprli 1. 1. 2022 in je namenjen pacientom, starejšim od 65 let, ki potrebujejo psihiatrično obravnavo zaradi različnih kognitivnih motenj oziroma motenj v duševnem zdravju, večinoma pa imajo tudi pridružene (somatske) bolezni povezane z njihovo starostjo. DPM ga je obiskal prvič.

Člana DPM sta se o delovanju oddelka oziroma uspehih in izzivih, s katerimi se vsakodnevno soočajo pri obravnavi starejših pacientov, pogovorila z vodstvom bolnišnice in osebjem na oddelku. Ogledala sta si prostore oddelka, dokumentacijo, ki jo vodijo o obravnavi pacientov in se pogovorila s pacienti, ki so se v času obiska DPM zdravili na obiskanem oddelku.

DPM je z zadovoljstvom ugotovil, da je odprtje tega oddelka pripomoglo k boljšim razmeram za življenje starejših pacientov s težavami v duševnem zdravju in k bolj prilagojeni obravnavi. Zadovoljen je tudi, da kadrovska struktura na oddelku omogoča primerno zdravstveno, terapevtsko in socialno obravnavo, prav tako so prostori oddelka primerno opremljeni za starejše paciente. Hkrati so se izboljšale tudi bivalne razmere in obravnava pacientov na drugih dveh oddelkih pod posebnim nadzorom v bolnišnici, kjer so se prej zdravili tudi starejši pacienti.

DPM je Psihiatrični bolnišnici Vojnik z namenom dodatnega izboljšanja bivalnih pogojev in obravnave pacientov na oddelku za gerontopsihiatrijo podal deset priporočil. Bolnišnica je vsa priporočila sprejela, štiri pa tudi že uresničila. Več podrobnosti v zvezi s priporočili DPM-ja in odzivi nanje je razvidnih iz preglednice.

Natisni: