Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM obiskal Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni, Odprti oddelek Slovenska vas

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 14. 9. 2023 opravil redni nenapovedan obisk Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni, Odprti oddelek Slovenska vas (Oddelek). Člana DPM sta se pogovorila z vodstvom in z obsojenci, ki so to želeli, ter pregledala prostore. Podala sta štiri priporočila, od katerih so bila tri že sprejeta in uresničena, za uresničitev enega pa bo potrebnega nekaj več časa. 

DPM je kot pozitivno ocenil, da je bilo od prejšnjega obiska dodatno uresničeno še eno priporočilo, in sicer da se proučijo možnosti zagotovitve ustreznih finančnih sredstev za čimprejšnjo postavitev nadstreška tudi pri glavnem objektu številka 1. Nadstrešek je postavljen, na vse skupne hodnike pred bivalnimi sobami pa so bile montirane tudi klime, tako da obsojenci v času vročinskih valov lahko z odpiranjem vrat bivalnih sob omogočijo vstop hladnega zraka in jih na ta način ohladijo.

DPM je tokrat ponovno priporočil, da se proučijo možnosti za zagotovitev bolj kakovostnih žimnic za Oddelek in tudi ostale zavode. Generalni urad URSIKS je pojasnil, da so naročilo novih žimnic izvedli v mesecu juniju, spremenili pa so tudi specifikacije žimnic, tako da lahko zavodi nabavljajo boljše in bolj kakovostne žimnice. Nadalje je pojasnil, da v Oddelku vsako izrabljeno žimnico zamenjajo, če obsojenci za to zaprosijo.

DPM je še priporočil, naj vodstvo Oddelka poskrbi za redno preverjanje dostavljene naročene hrane, tudi količinsko. Generalni urad URSIKS je sporočil, da je bil dogovor o preverjanju dostave hrane že sprejet. V Zavodu bodo poskrbeli za bolj dosledno izvajanje tega dogovora. 

Več podrobnosti v zvezi s priporočili DPM-ja in odzivi nanje so razvidni iz preglednice.

Natisni: