Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Kako do Varuha?

Vabilo mladim, da se obrnejo na Varuha, če vidijo kršenje pravic

Če ti to ni težko, svetujemo, da se o svojem problemu najprej posvetuješ s starši ali drugo odraslo osebo, ki ji zaupaš.

Nato priporočamo, da problem poskušaš rešiti znotraj šole, zavoda ali druge javne institucije, kjer meniš, da je prišlo do kršitve. Če meniš, da tvoja pritožba ni bila vzeta dovolj resno ali da se kljub tvojem opozorilu kršitev nadaljuje, se obrni na Varuha človekovih pravic.

Sprožitev postopka pri Varuhu se imenuje »vložitev pobude«. Pobudo Varuhu človekovih pravic RS lahko vložiš, tako da:

  • pišeš na elektronsko pošto: otroci(at)varuh-rs.si
  • pokličeš na brezplačno telefonsko številko: 080 36 86
  • prideš k nam v 4. nadstropje in se med 9. in 13. uro osebno pogovoriš o tem, kaj lahko narediš in kako ti Varuh lahko pomaga (v času pandemije covid-19 je ta možnost omejena – priporočamo, da preveriš informacije o delu naše pisarne na spletni strani)
  •  pišeš navadno pismo na naslov

Varuh človekovih pravic RS
Dunajska c. 56
1000 Ljubljana

Ne glede na to, ali se na Varuha obračaš prek telefona, e-pošte ali navadne pošte, poskušaj pri tem čim bolje pojasniti, za kakšne težave gre.

Če nam boš pisala/pisala, ne pozabi na ime in priimek, kontaktne podatke (telefon ali e-mail). Če nam sporočiš tudi tvojo starost, ti bomo lahko pomagali na tebi najbolj ustrezen način.

Postopek pri Varuhu te ne stane nič – je brezplačen.

Pobudo lahko zate vložijo tudi tvoji starši, tvoji skrbniki ali drugi zakoniti zastopniki. Če se na nas obrneš sam/sama, nam povej, ali želiš, da o tem obvestimo tudi tvoje starše (oz. druge zakonite zastopnike) ali ne.

Če pobudo vložiš zaradi kršitve pravic, ki se je zgodila nekomu drugemu (npr. prijatelju, sošolki), mora biti on/ona za to, da to počneš. Brez soglasja pobude ne moremo obravnavati.