Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Korupcija kot grožnja človekovi pravici do zdravega okolja

Varuh človekovih pravic RS, Komisija za preprečevanje korupcije  in nevladna organizacija Greenpeace v Sloveniji pripravljajo v četrtek, 1. 12. 2011, ob 14. uri okroglo mizo z naslovom Korupcija kot grožnja človekovi pravici do zdravega okolja.

Okrogla miza bo potekala v dvorani Komisije za preprečevanje korupcije na naslovu Dunajska 58 v Ljubljani.  

Ustava Republike Slovenije v 72. členu zagotavlja vsem prebivalcem Slovenije pravico do zdravega življenjskega okolja skladno z zakonom. Pravica, ki je vse prevečkrat v interesu "neskončne" gospodarske rasti, nevednosti ali ignorance potisnjena "ob rob". Včasih do meje, ko ogroža človekovo zdravje in celo življenje. V takšnih trenutkih se problematika izkaže kot izredno kompleksna, z globoko vkopanimi razlogi v našem zakonodajno-izvršnem sistemu.

Kadar so ti razlogi posledica koruptivnih praks tistih, ki bi morali ravnati v javnem interesu, pa ga zaradi pridobitve koristi zanemarijo, je potrebno problematiko reševati sistematično in celovito, z vključitvijo vseh institucij, ki v okviru dodeljenih pristojnosti lahko prispevajo k iskanju boljših rešitev.

Na okrogli mizi vam želimo predstaviti naš pogled na ključne okoljske izzive in možne rešitve, ki lahko doprinesejo k boljši ureditvi tega področja in posledično bolj zdravemu in človeku prijaznejšemu okolju kot pravici vsakega posameznika.

 

Zaradi omejenega števila sedežev v dvorani vas vljudno prosimo, da udeležbo na dogodku potrdite na tale elektronski naslov, najkasneje do 29. novembra 2011.

 

Vabljeni!

 

Komisija za preprečevanje korupcije

Varuh človekovih pravic RS

Greenpeace v Sloveniji

Natisni: