Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Jokohamski pregled za Evropo in Srednjo Azijo - boj proti spolnemu izkoriščanju in zlorabljanju otrok

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je med 8. in 9. julijem 2005 sodeloval na posvetu o otrokovih pravicah ''Jokohamski pregled za Evropo in Srednjo Azijo - boj proti spolnemu izkoriščanju in zlorabljanju otrok".

Konferenca je bila zasnovana kot nadaljevanje Drugega svetovnega kongresa proti spolnemu izkoriščanju otrok v komercialne namene, ki je bil v Jokohami od 17. do 20. decembra 2001, in pripravljalnega srečanja za območje Evrope in Srednje Azije v Budimpešti, 20. in 21. novembra 2001. Poglavitna tema konference bo izvajanje obvez, sprejetih v Jokohami in Budimpešti, na vladni ravni. Na konferenci so bili obravnavani nekateri najpomembnejši vidiki spolnega izkoriščanja otrok ter oblikovana priporočila Svetu Evrope in njegovim članicam za prihodnje ravnanje na področju spolnega izkoriščanja otrok.

Predsednik plenarnega zasedanja zadnjega dne konference generalni direktor Sveta Evrope za pravne zadeve Guy de Vel je dejal, da ne moremo točno ugotoviti, koliko otrok je žrtev trgovine z ljudmi, najhuje pa je, da se ta problem še vedno tolerira.

Evropske ukrepe v boju proti trgovini z otroki za namene spolnega izkoriščanja so predstavili tudi posebna predstavnica Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) za boj proti trgovini z ljudmi Helga Konrad, raziskovalka z raziskovalnega centra Innocenti, ki deluje pod okriljem Sklada Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef), Susan Bissell, ter Giancarlo Esposito s sekretariata Sveta Evrope.

Posvet je pripravila Vlada Republike Slovenije v sodelovanju s Svetom Evrope in Unicefom.

Varuh je ob tej priliki izdal posebno številko biltena "Varuh - kako zavarovati svoje pravice", v katerem so zbrane prakse ombudsmanov za otrokove pravice večih evropskih držav.

Natisni: