Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ENOC

Namestnik varuha v nagovoru udeležencem znanstvene in strokovne konference poudaril pomen gibanja za zdrav razvoj otrok

Namestnik varuha dr. Jože Ruparčič, v instituciji Varuh človekovih pravic odgovoren za pravice otrok, je preko platforme Zoom nagovoril udeležence mednarodne znanstvene in strokovne konference Otrok v gibanju, ki se med 2. in 4. oktobrom v organizaciji Znanstveno-raziskovalnega središča Koper dogaja v Portorožu. V svojem nagovoru udeležencem konference z naslovom Spremenimo igro – s sodobnimi pristopi nazaj k osnovam, je med drugim poudaril vpliv fizične vadbe na zdravo in uspešno življenje otrok in kasneje odraslih ter njen pomen za krepitev psihosocialnih kompetenc otrok.

»Otrok ob gibanju dobi povratno informacijo, da zmore nekaj narediti s svojim trudom, vsaka potrditev pa krepi njegovo samozavest. Otroci, ki so telesno aktivni, niso socialno izključeni. Otroci, ki dobijo veliko pozitivne spodbude, dobijo tudi samozavest. S telesno dejavnostjo so tudi velike priložnosti za odrasle in otroke, da se povežejo na povsem nov način,« je še dejal.

 

Natisni:



Evropska mreža ombudsmanov za otroke (ENOC)
je bila ustanovljena leta 1997 na Norveškem.

Varuh človekovih pravic RS je član ENOC-a od leta 2002.

Cilj držav, vključenih v ENOC,
je uresničevanje vsebin Konvencije o otrokovih pravicah, osveščanje javnosti o pravicah otrok in dodatna prizadevanja za implementacijo vsebin konvencije v zakonskih ureditvah posameznih držav.

V okviru ENOC-a si članice izmenjujejo podatke, pristope, strategije in rezultate primerjalnih analiz, nudijo pa tudi pomoč posameznim uradom pri oblikovanju oziroma večanju avtonomije v odločanju in delovanju v matični državi.

Članice ENOC-a so avtonomne in

  • nadzorujejo delo vladnih služb, organov in ministrstev
  • preiskujejo kompleksna vprašanja (trgovina z otroki, nasilje)
  • spodbujajo ustrezne raziskave,
  • sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na pravice in blagostanje otrok.

 

Poročila Varuha na letnih srečanjih ENOC-a (European Network for Ombudspersons for Children)