Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ENOC

Pogovor s predstavniki Svetovalnega odbora SE o Okvirni konvenciji za varstvo narodnih manjšin o stanju v Sloveniji

Varuh človekovih pravic Peter Svetina in namestnik varuha Miha Horvat sta se danes, 14. 10. 2021, na virtualnem sestanku pogovarjala s predstavniki Svetovalnega odbora Sveta Evrope o Okvirni konvenciji za varstvo narodnih manjšin, ki je te dni na obisku v Sloveniji. Svetovalni odbor pripravlja že peto periodično poročilo o stanju uresničevanja konvencijskih pravic v Sloveniji. Na podlagi svojih ugotovitev o stanju in dosedanjih ukrepih na tem področju bo Sloveniji podal priporočila za izboljšave.

Namestnik varuha Miha Horvat je predstavnike odbora seznanil z opažanji institucije Varuha človekovih pravic. Te temeljijo na obravnavi pobud posameznikov, ki so v pismih Varuhu zatrjevali, da so jim kršene človekove pravice, na podlagi lastnih analiz posameznih problematik in obiskov na terenu. Predstavnike odbora je poleg tega zanimalo tudi, kako Varuha ocenjuje položaj narodnih skupnosti, ki jih slovenska ustava ne omenja.

O določenih pomanjkljivostih pri uresničevanju človekovih pravic manjšin in etničnih skupnosti Varuh za Svetovalni odbor pripravlja tudi posebno poročilo.

Natisni:



Evropska mreža ombudsmanov za otroke (ENOC)
je bila ustanovljena leta 1997 na Norveškem.

Varuh človekovih pravic RS je član ENOC-a od leta 2002.

Cilj držav, vključenih v ENOC,
je uresničevanje vsebin Konvencije o otrokovih pravicah, osveščanje javnosti o pravicah otrok in dodatna prizadevanja za implementacijo vsebin konvencije v zakonskih ureditvah posameznih držav.

V okviru ENOC-a si članice izmenjujejo podatke, pristope, strategije in rezultate primerjalnih analiz, nudijo pa tudi pomoč posameznim uradom pri oblikovanju oziroma večanju avtonomije v odločanju in delovanju v matični državi.

Članice ENOC-a so avtonomne in

  • nadzorujejo delo vladnih služb, organov in ministrstev
  • preiskujejo kompleksna vprašanja (trgovina z otroki, nasilje)
  • spodbujajo ustrezne raziskave,
  • sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na pravice in blagostanje otrok.

 

Poročila Varuha na letnih srečanjih ENOC-a (European Network for Ombudspersons for Children)