Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Romski običaji ne opravičujejo nezakonitega ravnanja

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije (v nadaljevanju Varuh) je bil pred časom seznanjen s primerom deklice, ki se je po romskih običajih poročila še pred svojim petnajstim letom ter s sumom, da je deklica žrtev trgovine z otroki. Po opravljeni poizvedbi je varuh ugotovil, da so pristojni organi (center za socialno delo in policija) seznanjeni s problemom in so že začeli z zakonom določene postopke.

Varuh ob tem opozarja, da drugačne kulturne navade in običaji ne morejo biti izgovor ali opravičilo za kršitev pozitivne zakonodaje, zato pričakuje, da bodo pristojni organi ugotovili morebitno ogroženost otroka, zavarovali njegove koristi ter nezakonito ravnanje odgovornih  tudi sankcionirali.

Ob tem pa Varuh poudarja, da država še vedno ni ustrezno poskrbela za možnosti začasne nastanitve otrok, ki so domnevne žrtve trgovine z otroki. Tem otrokom je treba zagotoviti varno okolje, pogosto pa tudi posebno varovanje, ki ga obstoječa mreža institucij ne nudi, še zlasti, kadar imajo otroci kompleksne težave.

Varuh je že februarja tega leta organiziral delovno srečanje ministrstev, pristojnih za družino, šolstvo, notranje zadeve in zdravje, na katerem je bilo dogovorjeno, da se enega od obstoječih kriznih centrov kadrovsko okrepi in usposobi za varovanje in celostno skrb za otroke. Poleg tega naj bi posebna strokovna skupina pripravila izhodišča za ustanovitev posebnega (»triažnega«) centra, ki bi otroke s kompleksnimi težavami lahko nastanil v najprimernejšo institucijo. Dogovorjene naloge po podatkih, s katerimi razpolaga Varuh, še niso uresničene.

Natisni: