Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

MDDSZ naj dosledno sledi načelu dobrega upravljanja

Kršitelj: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Priporočilo: Varuh je MDDSZ ponovno pozval, naj v prihodnje dosledno sledi načelu dobrega upravljanja in poskrbi, da bodo posamezniki, ki se obrnejo na MDDSZ z vprašanji, tudi brez posredovanja Varuha, prejeli ustrezne odgovore v razumnem času.

Varuh je MDDSZ ponovno pozval, naj v prihodnje dosledno sledi načelu dobrega upravljanja in poskrbi, da bodo posamezniki, ki se obrnejo na MDDSZ z vprašanji, tudi brez posredovanja Varuha, prejeli ustrezne odgovore v razumnem času.

* * *

Na Varuha človekovih pravic Republike Slovenije (Varuh) se je obrnil pobudnik z očitkom neodzivnosti MDDSZ na njegov dopis. Skladno s prvim odstavkom 17. člena Uredbe o upravnem poslovanju je organ dolžan odgovoriti na vse dopise, iz katerih je mogoče razbrati pričakovanje odgovora organa in identiteto pošiljatelja, razen če se vsebina dopisa nanaša na postopek, ki se še vodi pri organu, če je dopis šikanozen ali če je organ pošiljatelju na bistveno podobno vprašanje že odgovoril. Nadalje drugi odstavek istega člena določa, da organ odgovori najpozneje v 15 dneh po prejemu dokumenta. Odgovor pošlje pošiljatelju na naslov, ki izhaja iz dopisa. Varuh je na podlagi opravljene poizvedbe na MDDSZ ugotovil, da je pobudnik na poslan dopis prejel ustrezne odgovore MDDSZ šele po posredovanju Varuha, tj. več kot en mesec in pol po poslanem dopisu na MDDSZ.

V zvezi z razlogi za neodzivnost na pobudnikov dopis je MDDSZ pojasnil, da predstavlja zaradi velikega obsega nalog na področju pravic iz javnih sredstev pravočasna izvedba vseh nalog velik izziv. Prednostno se zato trudijo v zakonsko določenem roku reševati pritožbe, vezane na uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, ki so namenjene materialno ogroženim posameznikom (pravice do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka). Kljub velikemu obsegu številnih nalog se na ministrstvu zavedajo pomembnosti vsake naloge ter se ves čas trudijo naloge izvesti strokovno in se strankam odzvati v najkrajšem času.

Iz pojasnil MDDSZ je Varuh razbral, da MDDSZ neodzivnost na dopis pobudnika opravičuje (tudi) z velikim obsegom številnih nalog na področju pravic iz javnih sredstev.

Morebitne kadrovske težave, veliko število pritožb ter drugi razlogi za dolgotrajno odločanje MDDSZ so Varuhu poznani in jih po tako dolgem obdobju opozarjanja ne more več sprejeti. Na nujnost ustreznejšega razreševanja obstoječe situacije je Varuh MDDSZ že večkrat opozoril in terjal spremembe. Glede na navedeno je Varuh MDDSZ ponovno opozoril, da Varuh ne odstopa od svojega načelnega stališča, da zaradi takšnih razlogov sicer lahko nekaj časa postopki trajajo dlje, vendar se nanje ni več mogoče sklicevati, ko preteče čas, ki je potreben za organizacijsko in/ali kadrovsko prilagoditev organa. Kot je Varuhu znano, pa naj bi le-ti predvidoma trajali že dlje časa, zaradi česar Varuh tudi ne more v celoti sprejeti pojasnil MDDSZ, da je velik obseg številnih nalog na področju pravic iz javnih sredstev opravičilo za to, da organ ne odgovarja v skladu z določbami Uredbe o upravnem poslovanju.

Varuh je tako MDDSZ ponovno pozval, naj v prihodnje dosledno sledi načelu dobrega upravljanja in poskrbi, da bodo posamezniki, ki se obrnejo na MDDSZ z vprašanji, tudi brez posredovanja Varuha, prejeli ustrezne odgovore v razumnem času. Pričakujemo, da bo MDDSZ pozivu Varuha sledilo. 9.5-35/2023

Natisni: