Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ZZZS je povračilo stroškov nakupa zdravil v tujini neupravičeno zavrnil

Pobudnica mora zaradi zdravstvenih težav jemati zdravilo slovenskega proizvajalca, ki ga zadnje mesece ni več na trgu. Po nasvetu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na podlagi recepta lečeče zdravnice v Avstriji nabavila drugo zdravilo s podobno sestavo in učinkovanjem. Ko je na območni enoti zavoda v Mariboru skušala uveljaviti povračilo, referentka njenega zahtevka ni želela sprejeti, rekoč, da ji povračilo za to zdravilo ne pripada, ker ga ni na seznamu. Po našem nasvetu je vložila pisni zahtevek, mi pa smo opravili poizvedbo pri ZZZS.

Na ZZZS so pojasnili, da je do neljubega dogodka prišlo zato, ker je pobudnica imela na t. i. zelenem receptu predpisano zdravilo v obliki kapljic, ki pa od sredine leta ni več razvrščeno na seznam zdravil, ki so zagotovljena iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Do nevšečnosti je deloma prišlo zato, ker je bil spregledan datum na receptu in računu, ki ga je pobudnica priložila. Glede na to, da sta bila recept in račun izdana v času, ko sta bili obe obliki zdravila še na seznamu zdravil, je bila upravičena do povračila stroškov nakupa zdravila. ZZZS je o tem obvestil pristojno območno enoto, pobudnici pa se je za neljubi dogodek opravičil.

Pobudo smo šteli za utemeljeno, posredovanje pri ZZZS pa za uspešno, saj je na podlagi tega pobudnica prejela povračilo stroškov. 3.3-21/2008

Natisni: