Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Učinkovita strokovna pomoč (tudi) za povzročitelja nasilja

Na Varuha človekovih pravic RS (Varuh) se je obrnila pobudnica, katere očetu je bil zaradi nasilja v družini izrečen ukrep prepovedi približevanja. Ker ni imel kje bivati in je bil brez denarja, je iskal priložnostne namestitve in prenočitve. Pobudnica je poudarila, da je oče starejša oseba, onkološki bolnik še z drugimi zdravstvenimi težavami, ki potrebuje pravilno zdravljenje in oskrbo ter stalno namestitev. Zanimalo jo je, kdo mu lahko pomaga.

Prepoved približevanja je ukrep, s katerim se zagotovi začasno varnost žrtvi oziroma se prepreči nadaljnja izpostavljenost žrtve nasilju. V času trajanja ukrepa pa je treba odstraniti tudi razloge za prepoved približevanja oziroma povzročitelju nasilja nuditi strokovno pomoč pri odpravi vzrokov njegovega nasilnega ravnanja.

Pobudnici smo podali nekaj splošnih pojasnil. Predlagali smo ji, naj se oče obrne na pristojni center za socialno delo (CSD), kjer bo lahko poleg socialnih storitev in različnih oblik pomoči, do katerih bo morebiti upravičen, dobil tudi informacije o možnih začasnih namestitvah za prebroditev stanovanjske stiske. Pridobil bi lahko tudi informacije o nevladnih organizacijah, ki ravno tako nudijo določeno pomoč.

Ob takih primerih žal ugotavljamo, da v Sloveniji nimamo dovolj ustreznih programov za strokovno pomoč povzročiteljem nasilja. S takšno obravnavo bi lahko zmanjšali ponovitve nasilnega vedenja, zato predlagamo, da se čim prej vzpostavi tovrstne programe. 3.0-31/2009

Natisni: