Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Brezplačno sobivanje staršev dvojčkov v bolnišnici

Pobudnica je na Varuha naslovila pismo, v katerem navaja, da sta njena otroka dvojčka diskriminirana, saj jima ob hkratni hospitalizaciji ni omogočeno brezplačno sobivanje obeh staršev v bolnišnici. Pobudnica piše, da sta bila njena 13-mesečna otroka (dvojčka) hkrati hospitalizirana v bolnišnici, kjer so jima z možem pojasnili, da ji skladno z zakonom pripada brezplačno sobivanje pri otrocih. Ker se sama ni čutila sposobna skrbeti za oba otroka, je osebje bolnišnice zaprosila, da bi poleg nje brezplačno bival v bolnišnici tudi njen mož. Lečeča zdravnica se je s takšno prošnjo strinjala, a je pred odobritvijo želela preveriti, ali tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) tako razlaga zakon. Ta pa se s takšno razlago zakona ni strinjal, zato je pobudnica zaprosila Varuha, naj o tem poda svoje mnenje.

Pobudnici smo pojasnili pojem diskriminacije, ki pomeni neenako (to je slabšo, manj ugodno) obravnavo neke osebe, ki bi brez utemeljenih razlogov temeljila le na podlagi katere od osebnih okoliščin. Navedli smo, da bi gotovo kot diskriminatorno razumeli situacijo, v kateri bi bila otroka pobudnice hospitalizirana hkrati v različnih zdravstvenih zavodih in jima ne bi bilo omogočeno brezplačno sobivanje enega izmed staršev. Ker pa sta bila njena otroka hospitalizirana v istem zavodu, Varuh meni, da v tem primeru brezplačno bivanje le enega izmed staršev ne diskriminira dvojčkov. Pri tem je Varuh izhajal s stališča, da je namen sobivanja starša z bolnim otrokom v zdravstvenem zavodu ta, da otrok v zanj tujem okolju ni sam, da mu starš nudi nezamenljivo oporo ter občutek varnosti pri morebitnih zdravniških preiskavah oziroma zdravljenju, da mu lahko na primeren način pojasni postopke, ki jih otrok v starosti do petih let še ne more razumeti oziroma se jih boji. Nikakor pa Varuh ne meni, da sobivanje starša z otrokom v zdravstvenem zavodu pomeni, da starš nudi otroku zdravstveno ali kakršno koli drugo obliko oskrbe, saj za to skrbi strokovno usposobljeno osebje bolnišnice.

Glede na to je Varuh presodil, da določba 23. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki določa pravico do brezplačnega sobivanja enega izmed staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom, ne diskriminira otrok dvojčkov. Ob tem je Varuh še poudaril, da drugemu staršu bivanje ni onemogočeno, če prostorske zmogljivosti zdravstvenega zavoda to omogočajo, vendar mora v tem primeru sam plačati stroške, ki jih prvemu staršu plača ZZZS iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. 3.4-9/2009

Natisni: