Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Rešene težave člana Jehovovih prič zaradi odklonitve krvne transfuzije

Na Varuha človekovih pravic RS (Varuh) se je obrnila pobudnica, ki je bila hospitalizirana zaradi zdrobljenega zapestja leve roke in zloma kolka. Ko jo je zdravnik seznanil, da bo potrebna operacija kolka, mu je povedala, da je pripadnica verske skupnosti Jehovove priče in ne sprejema transfuzije krvi. Dežurni zdravnik, pozneje pa tudi sobni zdravnik, sta pobudnici zatrdila, da brez uporabe krvi ne bodo opravili operacije kolka. Rezultat daljšega dogovarjanja je bil, da pobudnico po oskrbi roke premestijo v drugo bolnišnico, ki bo opravila operacijo brez uporabe krvne transfuzije. Pozneje istega dne pa ji je bilo rečeno, da bo operirana naslednji dan, kar se je tudi zgodilo.

Ker nas je zanimalo tudi mnenje druge strani, smo na bolnišnico naslovili poizvedbo z vprašanji o okoliščinah zdravljenja pobudnice in ravnanju bolnišnice v podobnih primerih. Bolnišnica je podala svoje ugotovitve, da je bil postopek zdravljenja pravilen in da je bilo spoštovano versko prepričanje pacientke. Izjava o odpustu pacientke domov zaradi odklanjanja transfuzije je po pojasnilu predstojnika neresnična. Pojasnili so nam še, da je predstavnik Jehovovih prič zahteval, da bolnišnica zaradi varovanja osebnih podatkov ne sme podajati nikakršnih podatkov o stanju pacientov. Bolnišnica nam je še pojasnila, da se v primeru, da bolnik zavrne ponujeni način zdravljenja, ravna po določbah Zakona o preskrbi s krvjo. Poudarili so še, da ne zavrnejo zdravljenja pacienta, ki odkloni kri in krvne pripravke.

Ker je bila operacija uspešno izvedena in je bolnišnica pri operaciji upoštevala versko prepričanje pacientke ter izvedla operacijo brez uporabe krvne transfuzije, Varuh ni ugotovil kršitev pacientovih pravic. Varuh meni, da je problematika prejemanja krvne transfuzije za člane Jehovovih prič vprašanje, ki ga je mogoče ustrezno rešiti z uporabo Zakona o pacientovih pravicah. 3.4-40/2008

Natisni: