Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Nesprejemljivo dolgotrajni postopki odločanja

Kup papirjev na mizi

Po mnenju Varuha človekovih pravic Republike Slovenije je kršeno načelo dobrega upravljanja iz 3. člena Zakona o varuhu človekovih pravic, kadar pritožbeni organ potrebuje skoraj deset mesecev za odločitev o pritožbi posameznika, četudi je v to obdobje vključen čas štirih mesecev, ki ga je za svoje delo potreboval izvedenski organ, ki ga je v odločanje vključil pritožbeni organ. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je stališče sprejelo in zagotovilo, da je aktivno pristopilo k ukrepom za zmanjšanje dolgotrajnosti odločanja. Varuh je sicer takšna zagotovila v preteklih letih že večkrat prejel, vendar žal zaenkrat ne zaznava pozitivnih učinkov takšnega aktivnega ukrepanja. 

* * *

Pobudnica se je na Varuha človekovih pravic Republike Slovenije (Varuh) marca 2023 obrnila z navedbo, da je v okviru uveljavljanja pravice do osebne asistence že 13. 5. 2022 vložila pritožbo zoper odločitev pristojnega centra za socialno delo, ni pa še prejela odločitve Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

Varuh je na MDDSZ takoj opravil poizvedbo. To je v odgovoru pojasnilo, da so po prejemu pritožbe pregledali spisovno dokumentacijo in jo 2. 8. 2022 odstopili Inštitutu Republike Slovenije za socialno varstvo (IRSSV), v okviru katerega deluje komisija, ki je izvedenski organ za podajo mnenja o obsegu ur in vrsti storitev osebne asistence. Mnenje IRSSV je MDDSZ prejelo 22. 12. 2022, na podlagi le-tega pa je bilo o pritožbi odločeno 10. 3. 2023.

MDDSZ je še pojasnilo, da se zavedajo dolgotrajnosti odločanja, vendar da gre pri reševanju pritožb na področju upravičenosti do osebne asistence za specifičen postopek, ki terja, da po pregledu pritožbe MDDSZ odstopi dokumentacijo IRSSV v ponovno odločanje o številu ur in vsebini osebne asistence. Na podlagi ponovnega mnenja potem MDDSZ odloči o pravici z odločbo.

MDDSZ je na poziv Varuha o potrebnih ukrepih za odpravljanje dolgotrajnosti odločanja zagotovilo, da je že aktivno pristopilo k ukrepom za zmanjšanje dolgotrajnosti odločanja.

Temu navkljub, Varuh pobudo šteje za utemeljeno, saj je nedopustno, da se o pravnem sredstvu odloča deset mesecev, kar pomeni še toliko daljše odločanje o pravici sami. Na potrebo po nujnih ukrepih na tem področju bo Varuh opozarjal tudi nadalje, saj so opozorila glede dolgotrajnega odločanja ob uporabi pravnih sredstev nesprejemljiva stalnica, ki znova in znova povzroča posege v pravice posameznikov. 9.6-5/2023

Natisni: