Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Zavrnitev zdravljenja multiple skleroze z novim (biološkim) zdravilom

Kmalu po njeni odločitvi za to zdravilo (izbrano zdravilo) jo je specialist nevrolog ustno obvestil, da ji vodstvo Nevrološke klinike (NK) ni odobrilo zdravljenja z izbranim zdravilom. Pobudnica je Varuhu posredovala informacijo, da naj bi se z omenjenim zdravilom na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zdravilo 14 bolnikov. Pobudnica se je na Varuha obrnila zato, ker je menila, da jo vodstvo NK obravnava neenakopravno v primerjavi z drugimi bolniki, ki jim je zdravljenje s tem zdravilom omogočeno.

 

Varuh je v zvezi z navedbami pobudnice najprej opravil poizvedbo na NK, po prejetem odgovoru pa tudi na ZZZS. Zanimali so nas predvsem razlogi, zaradi katerih pobudnica ni bila upravičena do zdravljenja z izbranim zdravilom. NK nam je odgovorila, da imajo veliko finančno stisko v zvezi z zdravljenjem bolnikov z zelo aktivno MS. Zdravilo, indicirano pri teh bolnikih, ZZZS uvrša med bolnišnična zdravila. NK še navaja, da za novo zdravilo niso prejeli nobenih dodatnih sredstev, čeprav so pričakovali, da bo financiranje ZZZS rešeno že leta 2008. Odzivi zdravstvenega sveta in Ministrstva za zdravje (MZ) so bili ugodni, zaradi česar je NK začela postopoma uvajati zdravilo, čeprav ni imela dodatnih finančnih sredstev za novo zdravilo. Ministrstvo je NK odobrilo posebna sredstva za izbrano zdravilo, vendar ne dovolj, da bi NK lahko zadovoljila vse bolnike. Zato je vodstvo NK predlagalo začasno ustavitev vključevanja bolnikov v zdravljenje z izbranim zdravilom.

 

ZZZS smo vprašali, kdaj bo zdravljenje z izbranim zdravilom na voljo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja in na kakšni podlagi ZZZS že pokriva stroške zdravljenja s tem zdravilom. ZZZS je odgovoril, da doslej ni financiral zdravljenja z omenjenim zdravilom, ampak je zdravljenje financiralo MZ v okviru izvajanja pilotskega programa neposredno iz proračuna za leto 2009. ZZZS nas je še obvestil, da se do nadaljnjega sredstva za omenjeno zdravilo zagotavljajo prek državnega proračuna, tako pa bo financiranje potekalo tudi v letu 2010. Navedel je še, da nam ne more dati natančnega odgovora, kdaj bo financiranje tega zdravila iz državnega proračuna prevzel ZZZS oziroma obvezno zdravstveno zavarovanje.

 

Varuh je pobudnici svetoval, naj se poskusi vključiti v program zdravljenja, ki se že izvaja, oziroma naj na ZZZS naslovi dopis in zaprosi za odobritev zdravila skladno z 259. Senom Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Glede očitka  diskriminatornega ravnanja pa Varuh meni, da NKs tem, ko je le nekaterim bolnikom omogočila zdravljenje z izbranim zdravilom, ni ravnala diskriminatorno do pobudnice, saj zaradi finančne omejitve ni imela druge možnosti, kot da je upoštevala merila za razvrščanje bolnikov.

 

Varuh je pobudo ocenil kot utemeljeno, ker opozarja na to, da nimajo vsi pacienti enakega dostopa do zdravila, ki bi ga potrebovali. Pobuda je utemeljena tudi zato, ker ZZZS ni navedel razlogov, zakaj zdravljenje MS z izbranim zdravilom ni vključeno v obvezno zdravstveno zavarovanje in tega tudi še ne predvideva. 3.4-44/2009

Natisni: