Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh anonimne pobude, ki so nujne pozornosti, odstopi pristojnim organom v obravnavo

Na zvezku ošiljen svinčnik in šilček z opilki

Varuh na podlagi Zakona o varuhu človekovih pravic (ZVarCP) anonimnih pobud ne obravnava, če pa ugotovi, da je problematika potrebna pozornosti in bi anonimno zadevo lahko obravnaval drugi pristojni organ, mu takšne pobude odstopi v obravnavo.

***

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije (Varuh) je prejel anonimno pobudo staršev glede domnevnih nepravilnosti na eni izmed osnovnih šol v Sloveniji. V pobudi je bilo navedeno, da je poslana anonimno, saj je vodstvo navedene šole že večkrat dokazalo svojo maščevalnost proti drugače mislečim. Vsebina pobude se je nanašala predvsem na domnevne nepravilnosti pri izvedbi ekskurzije v tujino, opisne pa so bile tudi druge domnevne nepravilnosti, ki naj bi jih šola prikrivala.

Varuh ob prejemu anonimne pobude običajno pobudnika pozove na dopolnitev, saj anonimnih pobud na podlagi četrte točke prvega odstavka 28. člena ZVarCP ne obravnava. V konkretni zadevi pa Varuh zaradi popolne anonimnosti pobudnikov ni mogel pozvati na dopolnitev, zato je konkretno zadevo odstopil v obravnavo Inšpektoratu Republike Slovenije za šolstvo (IRSŠ). Zakon o inšpekcijskem nadzoru v drugem odstavku 24. člena namreč določa, da mora inšpektor obravnavati tudi anonimne prijave. Iz navedb v pobudi in dostopnih medijskih objav Varuh ni zaznal, da bi IRSŠ zadevo že obravnaval, zato je IRSŠ predlagal, da skladno s svojimi pristojnostmi zadevo obravnavajo in nas seznanijo s svojimi ugotovitvami in morebitnimi ukrepi.

IRSŠ je Varuhu pojasnil, da so na navedeni šoli že opravili izredni inšpekcijski nadzor, v katerem je bila ugotovljena kršitev pravice učencev do osebnega dostojanstva v povezavi z 2.a členom Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki določa varno in spodbudno učno okolje v šoli. IRSŠ je ravnatelju šole predlagal uvedbo postopka disciplinskega ukrepanja zoper strokovnega delavca, kar je ravnatelj sprejel in strokovnemu delavcu izrekel pisno opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Na nadzoru je bila pregledana tudi ustreznost izvedbe šolske ekskurzije v tujino in interni akti, s katerimi šola določa pravice in dolžnosti učencev ter vzgojno ukrepanje. V tem delu inšpekcijski postopek še ni bil zaključen. IRSŠ je še pojasnil, da je glede navedb o neprimernih pritiskih strokovnega sodelavca in nekaterih drugih zaposlenih zadevo odstopil v obravnavo policiji.

Varuh je na podlagi pojasnil IRSŠ ocenil, da je bila konkretna zadeva ustrezno obravnavana v inšpekcijskem postopku in je zato obravnavo zadeve zaključil. 19.1-58/2023

 

Natisni: