Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh pred začetkom šolskega leta obiska ministrico za izobraževanje, znanost in šport

Varuh človekovih pravic Peter Svetine je pred začetkom šolskega leta obiskal ministrico za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simono Kustec. Predala mu je publikacijo modelov in priporočil za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa v šolskem letu 2020/21 ter mu predstavila cilje in smernice posameznega modela. Spregovorila sta tudi o dosedanjih izkušnjah v času Covid-19 v vrtcih, šolah in na univerzah ter stanju pripravljenosti in izzivih v prihajajočem obdobju.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je izpostavila pomen medsebojnega zaupanja, ki je letos še posebej pomembna popotnica vsem, ki so kakorkoli povezani z vzgojo in izobraževanjem, od otrok, njihovih staršev, do vzgojiteljev, učiteljev, vodstev vzgojno-izobraževalnih ustanov, stroke in predstavnikov lokalnih skupnosti in države. Sogovornika sta se strinjala o pomenu odgovornega ravnanja, saj sta varnost in zdravje otrok in zaposlenih v vzgoji in izobraževanju primarna skrb nas vseh.

Ob bok začetku novega šolskega leta je ministrica varuhu poročala tudi o drugih aktivnostih in ukrepih, ki jih pripravlja resorno ministrstvo na področjih skrbi za širšo in boljšo varnost vključenih v vrtčevski in šolski sistem, kot so kampanje proti različnim oblikam nasilja, neenakosti in diskriminacije.

V luči poleti objavljenega letnega poročila Varuha za leto 2019 je izpostavila tudi aktivnosti za lažjo šolsko torbo in podporo države pri uvajanju več digitalnih učbenikov in delovnih zvezkov. Predvidoma že jeseni pričakuje tudi začetek obravnave povsem novega zakona o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v vzgoji in izobraževanju.

S skupno željo po uspešnem začetku novega šolskega leta sta se oba sogovornika zavezala k nadaljnjemu tesnemu sodelovanju v skrbi za pravice vseh vključenih v vzgojo in izobraževanje.     

 

Vir: MIZŠ in VČP

Natisni:

Sorodne novice

12.08.2020

Ob mednarodnem dnevu mladih, ki so ga Združeni narodi razglasili leta 1999 in ga praznujemo 12....

Več
- Pravice otrok
07.04.2020

Varuh človekovih pravic RS (Varuh) v obdobju epidemije virusa COVID-19 prejema številna vprašanja v...

Več
- Pravice otrok
02.04.2020

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije (v nadaljevanju: Varuh) je prejel že več kritik ukrepa...

Več
- Mladoletniki brez spremstva
27.03.2020

V času, ko v Sloveniji zaradi koronavirusa poteka izobraževanje na daljavo, pri Varuhu človekovih...

Več