Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

V Železnikih nizka brezposelnost in posledično manj težav

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v sredo, 8. 7. 2015, s svetovalko Varuha Simono Mlinar poslovala zunaj sedeža v Železnikih. Srečali sta se s 4 pobudniki in se pogovorili z županom mag. Antonom Luznarjem.

Zvočni posnetek novinarske konference (MP3)


Varuhinjo veseli, da je stopnja brezposelnosti v občini nizka, in sicer 5 odstotkov. Nižjo stopnjo je doslej zasledila samo v Idriji. To je pomemben podatek, saj se odraža v stiskah ljudi. Kjer je stopnja brezposelnosti velika, varuhinja zaznava veliko število najrazličnejših stisk, od psihičnih težav, nasilja v družini, deložacij in podobno.

Kot drugje po Sloveniji se ljudje na občino obračajo z različnimi težavami, ki jih te bolj ali manj uspešno rešujejo. Tudi v Železnikih se srečujejo s problematiko gospodarske pobude na eni strani in pravico do zdravja na drugi.

Varuhinja je še povedala, da se je srečala z zgodbo osebe, ki se boji za zaposlitev in za njeno ohranitev prenaša trpinčenje. Srečala se je tudi z zgodbo urejanja pokojninskega statusa, ko se je oseba počutila ogoljufano, saj so se pravila za upokojevanje spreminjala. Pobudnik je varuhinjo seznanil tudi s problematiko daljnovoda, ki v Železnikih poteka po zemlji, ne pa pod njo, kot na Bohinjskem, kar je zmotilo pobudnika. Z očitki nad popustljivostjo občine smo seznanili župana, je dejala varuhinja.   

Varuhinjo veseli, da ni težav z vrtci in šolami, pa tudi, da se je končno začelo urejati vprašanje protipoplavne zaščite. Pozdravila je veliko dostopnost župana in uslužbencev občine, čeprav nimajo brezplačne pravne pomoči.

Tudi v Železnikih smo se srečali s problematiko kategorizacije javnih cest, ki jih je v Železnikih celo 200 kilometrov, je dejala varuhinja. Zato se pojavlja vprašanje, kako in kdaj bo občini uspelo urediti to problematiko. Župan je izrazil bojazen, da bodo občine s tolikšnim številom cest finančno ogrožene v odnosu z občinami, ki nimajo toliko teh cest, v smislu možnosti vlaganja tudi v druge namene, na primer v socialo. Izrazil pa je veselje, da se je varuhinja oglasila v Železnikih in da občina ne izstopa po problematiki v primerjavi z drugimi občinami. Lotili se bodo tudi ureditve postajališča in drugih odprtih primerov, ki jih je izpostavila varuhinja, je še dejal.

 

 

 

 

Natisni: