Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina: "Spoštovanje človekovih pravic posameznika ne bi smelo biti odvisno od njegovega državljanstva ali izvora"

Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan beguncev. 20. junij je tako posvečen njim, pa tudi drugim upravičencem in prosilcem za mednarodno zaščito. Ljudem, ki se zunaj svoje izvorne države nahajajo predvsem zaradi strahu pred preganjanjem, zaradi narodne pripadnosti ali pripadnosti določeni rasni oziroma etnični skupini, veroizpovedi, pripadnosti drugi družbeni skupini ali političnemu prepričanju. Številni bežijo tudi zato, ker v njihovi državi vladajo izredne razmere, dnevno se pred njihovimi očmi odvija nasilje s silovitimi spopadi, grozi jim mučenje. V sodobnem času pa so razlogi tudi drugje. Zaradi okoljskih, zdravstvenih in drugih katastrof se je namreč čedalje več ljudi  prisiljenih umikati v druge države.

Ob mednarodnem dnevu beguncev varuh Peter Svetina zato poziva k solidarnosti in spoštovanju človekovih pravic beguncev. »Pravice beguncev so civilizacijska pridobitev. Kršenja mednarodnega ali nacionalnega prava, ki zagotavlja pravice beguncem in drugim migrantom, zato ne moremo in ne smemo tolerirati. Odzivi na migracije vse prevečkrat temeljijo le na strahu in negotovosti. Menim, da bi morali naši odzivi temeljiti na poglobljenem poznavanju tega področja, strogem upoštevanju standardov človekovih pravic in iskanju načinov, da nas srečanje in bivanje z drugimi medsebojno bogati in dopolnjuje. Le v svetu, kjer bomo eden drugega sprejemali takšnega kot je, ne glede na to od kod prihaja, bomo lahko živeli v miru,« poudarja Svetina.

Dodaja še, da je epidemija koronavirusne bolezni le še poglobila stisko ljudi, ki so na poti. »Države pri oblikovanju in izvajanju strategij za obvladovanje te nalezljive bolezni in njenih posledic prepogosto upoštevajo in varujejo le svoje državljanke in državljane. Vendar ne smemo pozabiti, da je epidemija med drugim pokazala, kako zelo povezan je danes svet – svoj način življenja lahko ubranimo in izboljšamo le tako, da solidarno zaščitimo ne le sebe temveč tudi druge, pri čemer moramo biti še posebej pozorni na najšibkejše in marginalizirane. Spoštovanje človekovih pravic posameznika ne bi smelo biti odvisno od njegovega državljanstva ali izvora,« še meni varuh Svetina.

Natisni: