Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja poslovala v Brežicah, ogledala si je tudi sprejemni center za begunce v Dobovi

Varuhinja človekovih pravic, njen namestnik Tone Dolčič in svetovalca pri Varuhu Živan Rejc in Mojca Valjavec so v sredo, 10. 2. 2016, poslovali zunaj sedeža institucije, tokrat v občini Brežice.

Pogovarjali so se s 14 pobudniki, se srečali z županom Brežic Ivanom Molanom in direktorico občinske uprave Ireno Rudman ter ugotovitve predstavili na krajši novinarski konferenci. Po uradovanju v mestni hiši si ogledala tudi sprejemni center za begunce v Dobovi (Livarna) in ter izrazila zadovoljstvo z ureditvijo in postopki.

Zvočni posnetek novinarske konference (MP3)

Varuhinja je na novinarski konferenci poudarila, da se pri številnih prebivalcih brežiške in drugih občin krepi občutek zapostavljenosti in odtujenosti, spopadajo se s socialno stisko, nezaposlenostjo, nizkimi pokojninami in bojem za preživetje. Med večje težave prebivalstva sodi tudi nerazumevanje zapletenih upravnih in sodnih postopkov, je dejala.

Povedala je tudi, da so se srečali s problemom različnega pravnega tolmačenja določenih inšpekcijskih služb glede opredelitve zdravstva in zdravilstva. Ker do omenjenih pravnih razhajanj ne bi smelo prihajati, pa bo njen urad odprl posebno pobudo, je dodala.

O stanju v brežiški občini je menila, da med tamkajšnje osrednje probleme sodijo neurejena protipoplavna varnost in slabo urejene ceste. Glede vprašanja prihoda in sprejemanja prebežnikov pa je ocenila, da se je po prvotni slabi organiziranosti stanje v brežiški občini uredilo. Sprejemanje migrantov pa po njenem mnenju zdaj poteka utečeno.

Občina sicer nima drugih večjih težav, je še dodala in med problemi, s katerimi se v brežiški in drugih slovenskih občinah vsakodnevno spopada najbolj socialno ogrožen del prebivalstva, med drugim navedla še draginjo, zdravstvene težave in zemljiške spore. Med slednjimi je njen namestnik Tone Dolčič izpostavil težave, ki jih imajo nekateri lastniki zemljišč zaradi nelegalno naseljenih Romov.

Tem in drugim skušajo pomagati z različnim svetovanjem, do zdaj pa so svetovali tudi številnim pobudnikom, ki imajo težave s svojimi delodajalci pri izplačilu plač, prispevkov in različnih nadomestil, je še povedal Dolčič.

Natisni: